Marilen Pirtea argumentează nevoia de legi mai dure contra infracțiunilor. „Este inadmisibil și iresponsabil să asistăm fără reacție la ascensiunea infracționalității”

Pedepse mai mari, infracțiuni mai puține? Marilen Pirtea propune mărirea cuantumului amenzilor și a pedepselor pentru faptele de violență, în special cele realizate pe timp de noapte. Deputatul dă ca exemplu rezultatul obținut de Italia, care a reușit să reducă rata infracțiunilor cu 20%.

Deputatul PNL s-a arătat deranjat de cazul din Olt, când doar cu intervenția forțelor de ordine s-a putut restabili liniștea. Marilen Pirtea își reia ideea că doar măsuri ferme pot reuși să combată criminalitatea în creștere. „Este inacceptabil ca – așa cum s-a întâmplat recent în  județul Olt – doar intervenția forțelor SAS din Jandarmerie să readucă ordinea publică și să asigure protecția polițiștilor aflați în misiune. Din nou, atrag atenția că riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții, este tot mai mare. Sunt necesare, în opinia mea, măsuri ferme pentru protecția persoanelor și bunurilor, în așa fel încât cetățenii să simtă că statul îi ocrotește.”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților.

Liberalul dă ca exemplu legile adoptate de statul italian cu privire la mărirea pedepselor și legea autoapărării care au provocat o scădere cu 20% a numărului de infracțiuni. Marilen Pirtea își dorește ca aleșii români să voteze un pachet de legi care să ducă la mărirea pedepselor și a amenzilor pentru faptele de violență, în special pentru cele comise în timpul nopții.

„Să învățăm din exemplul italian, în care majorarea pedepselor a influențat reducerea infracțiunilor și violențelor. Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată în Italia la începutul pandemiei, constituie un model de eficacitate și bună practică în planul măsurilor imediate, adoptate pentru scăderea infracțiunilor împotriva bunurilor și persoanelor aflate la domiciliu, desfășurate mai ales pe timpul nopții. În cazul Italiei, țară puternic afectată de pandemia COVID-19, creșterea pedepselor și amenzilor pentru furturi și violențe a determinat o rapidă scădere, cu 20%, a numărului acestor infracțiuni. Este inadmisibil și iresponsabil să asistăm fără reacție la ascensiunea infracționalității mai ales acum, în această perioadă de după starea de urgență, când sunt așteptate măsuri de relansare a vieții economice și sociale, în care oamenii așteaptă măsuri avansate de protecție, dar și o mai bună organizare a structurilor de ordine publică. Ceea ce înseamnă nu vorbe, ci noi prevederi legale, prin care să fie majorate pedepsele și amenzile pentru infracțiunile periculoase cu violență, realizate mai ales noaptea.”, a explicat Marilen Pirtea.