Sorin Grindeanu face analiza prăbușirii PSD în sondaje: „Populiștii și conservatorii cu mesaje care nu sunt specifice unui partid de stânga și-au făcut loc în PSD”

Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online

Fostul premier al României a oferit o analiză dură a cauzelor care au dus la declinul PSD. Radiografia lui Sorin Grindeanu arată afecțiuni de discurs populist, depărtarea ideologică de idealurile Stângii politice, restrângerea cercului de decizie și distanțarea de „armata nevăzută” a simpatizanților.

Electoratul a simțit o depărtare a PSD-ului de politica de Stânga și primii sâmburi de naționalism populist. „În perioada 2018-2019 ne-am îndepărtat foarte mult de Stânga, de ceea ce m-a făcut pe mine să intru în politică. Asta e explicația pentru care de la un bazin electoral de 35% am ajuns la 22%. Tot timpul, în PSD, au fost mai multe curente. Unul mai naționalist, altul pro-european, alții conservatori și așa mai departe. Problema este că în 2017, 2018 și 2019, toate curentele au părut a nu mai existe în PSD și și-au făcut loc populiștii și conservatorii cu mesaje care nu sunt specifice unui partid de stânga.”, a explicat Sorin Grindeanu.

Premierul dat jos de propriul partid consideră că este nevoie de o clarificare doctrinară în interiorul PSD și de apropierea de simpatizanții care au făcut parte în mod tradițional din bazinul electoral al social-democraților: „Ar trebui să se facă o analiză de ce s-a ajuns în 2019 la acel scor și care au fost rezultatele. Este necesară o clarificare doctrinară, având în vedere experiența ultimilor ani. Forța PSD-ului este dată nu de lideri, este dată de armata nevăzută, de militanți. Cred că în acești ani PSD s-a îndepărtat mult de armata nevăzuta, acele furnicuțe care se duc din ușa în ușa și fac campanie”.

Epoca Dragnea va rămâne în istoria politică a României pentru CEx-urile în care erau tranșate conflictele interne și după care premierul Mihai Tudose și-a anunțat demisia. Sorin Grindeanu crede că restrângerea cercului de decizie a provocat incoerența la nivelul întregului partid și una dintre soluții ar fi revenirea la modul în care PSD era condus în 2016. „Decizii care păreau prea luate într-un cerc închis, celebrul CEx și care ajunseseră prea a nu fi discutate de partid. Prea multe au fost greu de explicat public. Nu pot să nu mă gândesc la schimbul într-un an a trei prim-miniștri. Sunt decizii care arată o anumită incoerență politică. Tot acest cerc de decizie s-a restrâns cât mai mult. Eu consider că 2016 a fost un an în care totul a funcționat cum trebuie.”, a încheiat fostul prim-ministru.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/