PSD a camuflat datoriile publice și a manipulat deficitul bugetar! Marilen Pirtea acuză guvernarea social-democrată pentru deficitul de 4,6% pe 2019. Deputatul spune că PNL nu va tăia salarii pentru a redresa economia și va mări pensiile cu 40% în acest an.
Bugetul pe anul trecut s-a închis cu un deficit de 4,6% din PIB, echivalentul unei depășiri a veniturilor cu 48,3 miliarde de lei. Experții în economie avertizează că România poate intra pe deficit excesiv declanșată de Comisia Europeană pentru următorii trei ani. Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene stipulează că deficitul unui stat membru trebuie să respecte limita de 3% din PIB. PSD a estimat un deficit de 2,7% pentru 2019. Marilen Pirtea acuză că estimarea a fost abuzivă prin amânarea plăților, concediilor medicale, rambursărilor de TVA și camuflarea datoriilor. PNL, odată ajuns la putere, nu a putut amâna plățile și a virat banii la finalul anului trecut. „Maniera în care a fost obținută această cifră a deficitului, de 2,7%, a fost însă profund abuzivă, echivalând cu manipularea fiscală și camuflarea datoriilor publice, mai ales prin amânarea discriminatorie de plăților, concediilor medicale sau rambursărilor de TVA către firme, pe care guvernul PNL nu a mai putut să le amâne și le-a plătit pe finalul lui 2019”, a acuzat Marilen Pirtea.
Deputatul promite că PNL nu va tăia pensii și salarii, cu toate că estimarea deficitului pe 2020 este de 3,6% din PIB. Mai mult, PNL a crescut salariile în ianuarie și a bugetat mărirea pensiilor. „Zvonistica transmisă de PSD, despre o așa-zisă tăiere a salariilor și pensiilor în 2020 este, desigur, falsă. Salariile au fost majorate în ianuarie 2020, iar majorarea pensiilor a fost bugetată pentru 2020”, a declarat Marilen Pirtea.
Rectorul UVT acuză faptul că PSD a aranjat cifra deficitului prin amânarea plăților bugetare pentru următorul an fiscal. Social-democrații au dus o politică îndreptată pe împrumuturi pentru consum și escaladarea datoriei publice. „Foștii guvernanți s-au lăudat chiar cu un «caracter social» al acestor politici periculoase, care însă au drept consecință negativă intrarea oficială a României în procedura de deficit excesiv, așa cum este definit de Tratatul UE”, a încheiat liberalul.