Maria Grapini apără albina românească la Bruxelles

apicultori

Schimbarea legislației europene cu privire la producerea de miere i-a supărat pe apicultori! Aflată la târgul apicol organizat la Dumbrăvița, Maria Grapini a discutat cu crescătorii de albine bănățeni despre problemele lor. Europarlamentarul a declarat că trebuie să ne îndreptăm spre creșterea albinei autohtone și a spus că va transmite o interpelare către Parlamentul European.

La târgul apicol organizat la finalul săptămânii trecute, Maria Grapini a purtat discuții cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de albine din Banat. Producătorii de miere și-au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbarea legislației care va permite importul altor familii de albine, în detrimentul speciei Apis Mellifera Carpatica. Albina este o subspecie a Apis Mellifera, dar se diferențiază prin aclimatizarea la condițiile specifice teritoriului României. Apicultorii au ridicat problemele pesticidelor care ucid micile producătoare de miere, contrafacerii și importului de miere contrafăcută.

Maria Grapini consideră că specia de albine autohtonă trebuie să fie protejate pentru că prezintă rezultatul selecției naturale. Europarlamentarul a declarat că produsele apicultorilor români sunt apreciate în spațiul Uniunii Europene și România ocupă unul din locurile din top la producția de miere. „Rasele străine, în condițiile țării noastre, nu pot depăși din punctul de vedere al calităților rasa românească Apis Mellifera Carpatica deoarece aceasta, trăind din generație în generație, de mii de ani în condițiile de climă și floră caracteristice țării noastre, ca rezultat al selecției naturale, este cea mai bine adaptată acestor condiții, deci trebuie să ne orientăm numai pentru creșterea, înmulțirea și îmbunătățirea albinei noastre locale Apis Mellifera Carpatica. Produsele apicole autohtone sunt apreciate peste hotare, iar țara noastră se află pe primele locuri din Uniunea Europeană la producția de miere”, a declarat Maria Grapini.

În spațiul UE există 17 milioane de stupi îngrijiți de peste 600.000 de apicultori. Cei mai mari producători de miere, propolis, ceară, polen și lăptișor de matcă, cu peste 20.000 de tone produse anual, sunt Spania, Ungaria, Germania și România. Europenii produc anual 240.000 de tone de produse specifice apiculturii. Statisticile pentru țările non-UE arată că aproximativ 20% din mierea importată nu respectă standardele de calitate. Principalele probleme sunt îndulcirea cu sirop de zahăr, recoltarea prematură și uscarea artificială. Maria Grapini a promis că va transmite Parlamentului European cererea apicultorilor de a fi ascultați atunci când schimbarea legislației îi afectează în mod direct.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/