Anticipatele sunt o necesitate, dar PSD se dă peste cap să blocheze votul popular! „Somez PSD să renunțe la minciună!”

Senatorul PNL de Timiș, Alina Gorghiu, a afirmat că alegerile anticipate sunt o necesitate, însă PSD vrea să pună piedici votului liber al românilor și să mențină un vid legislativ în acest domeniu. Declarația vine ca urmare a respingerii în Senat a Ordonanței de Urgență privind organizarea de alegeri anticipate.

„Respingerea OUG26/2020 orchestrată de PSD astăzi, în plenul Senatului, arată că acest partid acționează în continuare pentru a pune piedici votului liber al românilor. PSD, care de fiecare dată când a fost la guvernare, a organizat catastrofal procesele electorale, generând nemulțumirea multor români care nu au putut vota și indignând o țară întreagă, a ratat și de această dată șansa de a dovedi că nu a rămas fidel acelorași metode politice folosite și la alegerile din 2014, și din mai 2019 pentru a împiedica exercitarea dreptului de vot”, a declarat Alina Gorghiu, printr-un comunicat de presă.

Ea a adăugat că social-democrații au avut din nou acțiuni iresponsabile.

„Senatorii PSD au răspuns iar cu iresponsabilitate. În loc să dezbată cu simț de răspundere și să voteze această OUG absolut necesară pentru buna desfășurare a alegerilor legislative anticipate, au dat un vot prin care România revine la vid legislativ în acest domeniu”, a completat Gorghiu.

Liberalul a mai spus că PSD blochează extinderea votului în diaspora la trei zile, creșterea numărului de aleși pentru românii de peste hotare și posibilitatea ca orice român să voteze în orice secție de vot.

„Prin încercarea de a sabota în Parlament adoptarea OUG 26, PSD blochează acum măsuri precum extinderea la 3 zile a intervalului de vot pentru românii din diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, asigurarea dreptului românilor din țară de a vota la orice secție de vot sau posibilitatea de a se prelungi votarea după ora 21 pentru a permite persoanelor aflate la coadă să-și exercite acest drept fundamental. Toate aceste reglementări sunt esențiale pentru că permit o prezență mai mare la vot și o mai bună reprezentativitate a sistemului electoral”, a completat Gorghiu.

Ea a precizat că PSD se folosește de argumente false ca să justifice respingerea OUG pe anticipate.

„Grav este că PSD folosește argumente în întregime false pentru a-și justifica votul. Prin schimbările propuse nu se schimbă sistemul electoral, nici sistemul de repartizare a mandatelor. Niciun vot nu va fi irosit, toate voturile exprimate pentru un partid politic vor fi utilizate proporțional pentru determinarea numărului de mandate la care acesta are dreptul”, a subliniat Alina Gorghiu.

Senatorul PNL a mai atras atenția „că planul PSD de a bloca OUG 26 va genera și o serie de probleme foarte grave de ordin administrativ și organizatoric, care vor îngreuna organizarea alegerilor anticipate și vor genera costuri enorme pentru a fi depășite”.

„De exemplu, în ipoteza în care vom avea alegeri parlamentare anticipate în luna iunie, votul prin corespondență va deveni inoperabil din cauza timpului mult prea scurt până la începerea perioadei electorale. O altă consecință ar fi că nu se va putea utiliza o infrastructură electorală comună pentru alegerile de anul acesta în cazul în care se vor suprapune alegerile locale și parlamentare ceea ce va duce la existența a două infrastructuri electorale paralele”, a completat Gorghiu.

Liberalul a somat PSD să renunțe la minciună.

„Având în vedere toate acestea, somez PSD să renunțe la minciună. Această OUG trebuie dezbătută cu responsabilitate, pentru că ea cuprinde măsuri pozitive, care asigură exercitarea dreptului de vot în bune condiții pentru români și care clarifică o serie de proceduri și termene care nu erau adaptate pentru situația alegerilor anticipate în legile existente. Guvernul PNL a acționat cu bună credință și a înaintat Parlamentului această OUG pentru a permite o dezbatere reală, care să urmărească găsirea celor mai bune soluții pentru a asigura o desfășurare impecabilă a alegerilor”, a mai declarat ea.

Senatorii au respins miercuri Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.