Maria Grapini a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru intrarea României în Schengen

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Un vis: spațiul Schengen! Europarlamentarul Maria Grapini a ridicat problema în Comisia Europeană și a menționat că atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc condițiile încă din 2011. Comisia condusă de Ursula von der Leyen spune că are mâinile legate și că decizia stă pe masa Consiliului Uniunii Europene.

Maria Grapini a ridicat problema intrării României în spațiul Schengen către Comisia Europeană. România îndeplinește condițiile regulamentului Schengen încă din 2011, dar, în continuare, transportatorii, întreprinderile și cetățenii nu se bucură de avantajele pe care le au celelalte țări membre ale acordului. În contextul economic global, Maria Grapini susține că este nevoie de aprofundarea continuă a pieței unice și sprijinirea întreprinderilor europene. „Noua Comisie și-a propus printre alte obiective întărirea și îmbunătățirea funcționării pieței interne și o Uniune Europeană nefragmentată. Sunt necesare eforturi continue pentru a asigura aprofundarea în continuare a pieței unice, care aduce beneficii semnificative consumatorilor și întreprinderilor din Uniunea Europeană. Ținând cont că România întrunește condițiile Regulamentului Schengen încă din 2011 și că Parlamentul European a votat două rezoluții pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, ce demersuri își propune Comisia să facă pentru admiterea celor două state membre în spațiul Schengen, pentru a elimina astfel discriminarea transportatorilor, întreprinderilor și cetățenilor din cele două țări?”, a transmis europarlamentarul Grapini către Comisia Europeană.

1000x100 (4)

Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a răspuns că decizia stă în mâinile Consiliului Uniunii Europene. Pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen, este nevoie de unanimitate de voturi și Comisia Europeană nu poate influența în niciun fel procesul. „Încă din 2011, Comisia a recunoscut faptul că Bulgaria și România sunt pregătite să facă parte din spațiul fără controale la frontierele interne și a susținut în permanență acest obiectiv. Prin urmare, Comisia a sprijinit și rezoluțiile Parlamentului European privind aderarea Bulgariei și României la spațiul fără controale la frontierele interne. Decizia finală îi aparține Consiliului UE și aceasta necesită unanimitate de voturi. Comisia nu deține un rol oficial în acest proces”, a fost răspunsul Comisiei Europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/