Aceeași problemă, mijloace diferite de abordare. Dacă Robu critică angajații din sistemul sanitar care „dezertează”, Dobra îi roagă să rămână

untitled design set 970x90 px

După ce Spitalul CFR Timişoara a rămas astăzi fără 13 asistente şi infirmiere care şi-au dat demisia, motivele invocate fiind altele decât lipsa echipamentelor, autorităţile reacţionează în mod diferit. Dacă Nicolae Robu, primarul Timişoarei, critică decizia acestora şi afirmă că „nu este în regulă să dezertăm în timpul războiului”, Călin Dobra, președintele Consilului Județean, îi roagă să rămână: „avem nevoie de voi!”

În conferinţa săptămânală desfăşurată online, Nicolae Robu a a făcut referire şi la decizia asistentelor şi infirmierelor de la Spitalul CFR Timişoara de a demisiona. Acesta a precizat că motivele invocate nu sunt lipsa echipamentelor necesare, ci unele de natură personală. Mai mult, edilul le-a transmis că nu e în regulă să dezerteze în timpul războiului, deşi poate cadrele medicale se tem pentru sănătatea lor şi a celor apropiaţi.

„Pot să înțeleg teama unora, grija pentru propria viață, sănătatea lor și a celor din familie. Trebuie să rămânem oameni raționali, lucizi, trebuie să rămânem cu o judecată rece. Pot să vă spun că am fost informat că 10 infirmiere și 3 asistente și-au dat demisia și nu au invocat lipsa de echipamente, așa am fost informat. Au spus că au părinți, au copii în întreținere și așa mai departe. Nu cred că e în regulă să dezertăm în timp de război. Războiul are regulile lui. Trebuie să îi încurajăm pe cei care sunt mai slabi de înger. Nu e ușor să te menții puternic. Să se uite la cei mulți care stau la baricade. Eu mereu dau exemplu corpul medical de la Victor Babeș. Nu pentru că este al Primăriei, ci pentru că avem un exemplu de dăruire, de competență și până la ora actuală am făcut față și sper să facem în continuare”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

CITEȘTE ȘI: Mai multe cadre medicale de la Spitalul CFR din Timișoara și-au dat demisia!

De partea cealaltă, Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a făcut apel la partea umană a cadrelor medicale, în ciuda lipsurilor din sistemul medical. Acesta spune că în momentul de faţă nu mai e loc de orgolii politice şi roagă personalul medical să nu plece: „Avem nevoie de voi”.

„Medici, asistente, brancardieri, infirmiere, ambulanțieri, eroi ai sistemului sanitar, avem nevoie de voi! Știu că vă e frică, știu că aveți familii. Și eu am… În ultimele săptămâni, îi văd rar pe cei dragi și mi-e dor de ei. Foarte dor… mai ales de fetița mea. Fac asta ca să-i țin sănătoși. Nu plec acasă. Nu acum. Nu pot să-i abandonez pe cei pe care pot să îi ajut. Pe voi! Știu că sunt lipsuri. Mereu au fost. Sistemul e unul îmbătrânit, nepregătit pentru o astfel de luptă. Trebuie să fim sinceri. Dar îl putem învinge. Se fac eforturi supraomenești. Nevoia voastră de protecție trebuie să fie pe primul loc. Înțeleg asta și muncim din greu să umplem golurile.

Noi cumpărăm echipamente de protecție și încercăm să suplinim nevoile. Nici asta nu e ușor. Nu mai contează că spitalul nu-știu-care aparține nu-știu-cui. Toate autoritățile – și în primul rând Ministerul Sănătății – au obligația să țină cont de aceste nevoi esențiale. Nu trebuie să vă lăsăm vulnerabili, să vă punem sănătatea în pericol. Nimeni nu vrea asta. Am fi inconștienți. Nu mai există (sau cel puțin așa ar trebui) orgolii politice. Nu avem loc și timp de ele acum. Avem însă nevoie de voi. De voi, cei care puteți să controlați virusul acesta. Să îl țineți sub control. Să redați speranța. Voi ne faceți bine! Fără voi intrăm într-un joc de domino. După prima piesă căzută, cad toate, fără excepție. Nu abandonați! 

Timișoara e un centru foarte important de combatere a pandemiei. Aici s-au înregistrat până acum cele mai mari succese la nivel național. Mulţumim! Vin însă săptămâni grele. O știu și eu, o știți și voi. Vă asigur că CJ Timiș se va implica la nivel maxim pentru ca personalul medical și unitățile medicale din județ să poată lupta în continuare cu succes contra pandemiei”, arată într-o postare pe Facebook Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.