Marea asfaltare a drumurilor din Caraș-Severin: 54 de kilometri din 900!

Șef peste drumurile județului, recunoscute ca fiind printre cele mai proaste din România, Gabriel Știka a realizat o analiză minuțioasă și a prezentat un plan de acțiune în urma căruia Caraș-Severinul va avea în continuare drumurile praf! Practic, ritmul în care se asfaltează e mult mai lent decât cel în care apar noi gropi și cratere!

Știka le-a prezentat aleșilor județeni analiza stării drumurilor județene precum și demersurile efectuate de către Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin pe care o conduce, precum și lucrările de reparații sau reabilitare executate deja. Acesta a arătat că au fost aprobate spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală și au fost semnate deja contractele de finanțare pentru aproximativ 54 de km de drum județean care vor fi modernizați și reabilitați până în 2020.

Aici intră modernizarea DJ 585 Valeapai – Duleu – limită județul Timiș, pentru care s-a alocat suma de 17 milioane de lei. S-a ajuns la faza depunerii de oferte pentru proiectare. Se va moderniza cu 27,3 milioane de lei și DJ 608B, Copăcele – Zorlencior, 12 milioane de lei costă modernizarea DJ 608B, Zorlencior – Zorlențu Mare, alte 10 milioane de lei sunt alocate pentru DJ 680A Maciova – Ciuta – Obreja, în timp ce reabilitarea DJ 571 Eftimie Murgu va înghiți 12,6 milioane de lei. Se mai reabilitează patru tronsoane pe DJ 571G Gîrbovăț – Lăpușnicu Mare, valoarea proiectului fiind de 11,5 milioane lei, și DJ 608B Constantin Daicoviciu – Copăcele.

S-au depus propuneri de finanțare către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL, după cum urmează:

Modernizare DJ 571 Moldova Veche – Moldova Nouă – Moldovița – Sasca Montană – Ciuchici

Modernizare DJ 571A Gornea – Sichevița – Gîrnic – Moldovița

Reabilitare Bozovici – Dalboșeț și Dalboșeț – Șopotu Nou

Modernizare Șopotu Nou – Cărbunari

Reabilitare DJ 573A Iam – Ciortea – Vrani – Mercina – Greoni

Modernizare DJ 608 Teregova – Luncavița – Mehadica – Cuptoare – Crușovăț

Modernizare DJ 680A Sacu – Tîncova – Peștere – Maciova

Directorul Executiv al Direcției Județene de Drumuri a mai informat Consiliul Județean cu privire la reluarea lucrărilor pe DJ 582 Reșița -Văliug. Și tot anul acesta, spune Știka, vor continua lucrările pentru ranforsare și întreținerea covoarelor asfaltice, lucrări ce au fost sistate în 2017. Se intervine în momentul de față în Cărbunari, Gîrnic, Ezeriș, Zorlențu Mare, Ramna, Copăcele, Sacu, Slatina Timiș și Rugi.

Pentru înlăturarea efectelor calamităților din 2016 au fost date ordinele de reîncepere a lucrărilor sistate anul trecut. E vorba despre un podeț la Ticvaniu Mare și lucrări de reprofilare și refacere podețe pe DJ 587. Pe DJ 571A Gârnic – Moldovița lucrările sunt finalizate, amplasamentul a fost deja predat, iar la Ramna, refacerea podului peste pârâul Vernic e în execuție. 50 de metri de drum se refac și în Luncavița!

Lucrări de întreținere curentă și reparații sunt programate pentru următoarele drumuri:

Prislop – Semenic (plombare cu mixtură asfaltică)

Fîrliug – Dezești (plombare mixtură asfaltică)

Intersecție DJ586 – Dognecea (plombare cu mixtură asfaltică)

Telescaun – Muntele Mic (întreținere curentă)

Brebu – Zorlențu Mare (plombare cu mixtură asfaltică, lucrări recepționate)

Întreținere Bocșa – Ocna de Fier (plombare)

Intravilan Dalboșeț

Pe unele dintre aceste drumuri e greu de spus ce se poate plomba. Bocșa – Ocna de Fier și Prislop – Semenic ar fi doar două exemple în acest sens. Știka ne liniștește însă, pentru că, în diferite faze ale procedurii de achiziție mai sunt câteva drumuri din Caraș-Severin: Teregova – Luncavița – Crușovăț, Tîncova – Peștere, Păltiniș – Rugi, Brebu – Apadia, Reșița – Grădinari și Zăvoi – Poiana Mărului.