Valeria Schelean face din dreptul femeii la muncă literă de lege!

untitled design set 970x90 px

Curtea Constituțională a României îi dă dreptate deputatului PNL de Caraș-Severin care a inițiat un proiect de lege prin care pensionarea femeilor la vârsta de 63 de ani devine opțională, nu obligatorie!

Decizia CCR referitoare la revocarea procurorului-șef DNA, Laura Codruța Koveși, a făcut să treacă total neobservată o altă hotărâre deosebit de importantă, spune parlamentarul Valeria Schelean – Șomfălean, avocat de profesie. Deputatul PNL se referă la admiterea de către CCR a excepției de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul Muncii. Mai exact, explică Schelean, Curtea a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma «condiții de vârstă standard» nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual  de muncă în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Judecătorii Curții Constituționale au apreciat că încheierea contractului individual de muncă la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valențe discriminatorii pe criterii de sex și încalcă dreptul la muncă al femeii, atâta timp cât nu rămâne o opțiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani femeia trebuie să aibă dreptul de a opta, fie pentru continuarea drepturilor de muncă până la 65 de ani, fie pentru pensionare.

„Anterior pronunțării acestei decizii de către CCR, în urma solicitărilor pe care le-am primit din teritoriu am inițiat un proiect de lege tocmai în vederea eliminării acestor dispoziții discriminatorii care se regăsesc și în cuprinsul legii privind sistemul unitar de pensii. În spiritul celor statuate de CCR, proiectul inițiat de mine prevede posibilitatea femeilor ca, la cerere, să poată alege dacă rămân în câmpul muncii și după împlinirea vârstei de 53 de ani sau nu, angajatorul neputând înceta de drept contractul individual de muncă al acestora la împlinirea vârstei de 63 de ani, ci numai în cazul exprimării unei astfel de opțiuni de către femei. Proiectul inițiat de mine a primit avize favorabile urmând să fie dezbătut în comisia de specialitate a Senatului, ca primă cameră sesizată. În calitate de parlamentar al județului nostru, voi continua să inițiez modificări legislative menite să schimbe în bine viața cetățenilor”, a declarat Valeria Schelean – Șomfelean pentru expressdebanat.ro.

Inițiativa liberalei vine ca o consecință a contestațiilor formulate în special de cadre medicale sau didicatice care s-au văzut nevoite să se pensioneze, deși ar mai fi putut profesa mult și bine. Cel puțin până la vârsta de 65 de ani, vârsta de pensionare a bărbaților.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/