Marcel Vela o caută cu lumânarea!

Este ministrul cel mai mediatizat din guvernul liberal condus de Ludovic Orban. Criticat de unii, adulat de alții, luat la mișto de revistele de satiră și umor, ridicat în slăvi de trepădușii din presa locală, dar nu numai, comparat cu personaje de film, trimis la plimbare de anumiți analiști și comentatori politici. Vorbim despre Marcel Vela, omul zilei din PNL, cel care a ajuns, aproape pe neobservate, în vârful piramidei, cu tenacitate ieșită din comun.

Nimic din ce a făcut Vela de când a devenit parlamentar nu este întâmplător. Hazardul nu face parte din viața lui. A știut lângă cine să se așeze, pe cine să aprecieze mai mult, cu cine să plece la drum, cu cine să bea cafeaua la bufetul Parlamentului, pe cine să îndepărteze din partid, chiar dacă pentru aceasta a păstrat lângă el oameni fără valoare și, mai ales, lângă cine să stea la fotografiile de grup. Mai mult de atât, a intuit perfect că pentru reușită în politică avea nevoie de imagine. Alta decât cea de politician, anonim pentru 99% din țară, ajuns în capitală dintr-un târg prăfuit de provincie. Un târg pe care unii îl confundă cu numele județului, cu ceva bani puși de-o parte, fără mașină, cu un apartament de 65 de metri pătrați în care se infiltrează apa și cu o poveste în care apare o mamă bogată și multe bârfe legate de vremea în care conducea primăria. O imagine de impact, precum cea cu flanelul care l-a făcut celebru pe Petre Roman la începutul anilor ’90 ori cu șuvița rebelă a lui Băsescu. Iar pentru aceasta, a apelat la un manager PR. Și nu la unul oarecare, ci la un profesionist desăvârșit. E adevărat, acest lucru costă, dar ce face acest manager merită toți banii.

Uitați-vă la prezența ministrului în spațiul public. I-a vorbit ca de la om la om unui polițist de la Piatra Neamț care ar fi vrut să se sinucidă, a strâns la pieptul său un câine de urmă, s-a recules la mormântul unei femei din Măureni decedate în condiții neclare, a participat la ieșirea la pensie a unui pensionar. Îl vedeți în stare pe Klaus Iohannis să îngenunchieze în fața unui câine? Să bea o cinzeacă la ieșirea la pensie a lu’ Nea Vasile, paznicul de la Cotroceni? Să fim serioși! Ludovic Orban nu intră în discuție. A monopolizat Facebook cu postările sale gen: Marcel Vela a făcut, Marcel Vela a dres, ministrul de Interne a fost acolo, șeful MAI a fost dincolo. A interacționat cu internauții, și-a pus armata de susținători și simpatizanți să-i dea like-uri fără număr și să share-uiască fiecare postare. Îi credeți în stare pe Iohannis și Orban să piardă nopțile în fața calculatorului? Să răspundă la înjurăturile venite de pe conturile false? Aiurea! A strecurat, printre rânduri, povestea de acum nu știu câți ani cu elicopterul lui Dunca prăbușit, iar el, viitorul ministru de Interne, a văzut moartea cu ochii. Mă mir că a uitat-o pe cea când i s-a făcut rău și a fost nevoie de ambulanță, unde i s-a pus perfuzia. A dat jos costumul de politician și a îmbrăcat geaca din piele de tip Top Gun și ochelarii personajului intrepretat de Tom Cruise. Vi-l puteți imagina pe prim-ministrul României îmbrăcat așa? E adevărat, nici fizicul nu-l prea ajută, nici freza nu e ca a ăluia din film, totuși, ar putea și el să încerce! Și mai uitați-vă la ceva. La ultimele fotografii postate. Cu degetele împreunate doar într-un anumit fel, cu laptopul pe genunchi și cufundat într-un fotoliu confortabil, cu bărbia sprijinită în două degete, cu geaca personalizată și tricolorul alăturat. De ce credeți că face toate acestea, că doar a ajuns ministru, nu? A, e posibil să fie și varianta sau variantele alea două de mai sus, spre Cotroceni. Să-i ajute Preafericitul Daniel, că și el l-a ajuta cu Lumina de Paște, nu?

Repet, nimic nu este întâmplător, în gesturi, mimică, grimase, în ce vreți dumneavoastră. Se vede mâna profesionistă a managerului PR. Doar că și unul, și altul uită că ce este prea mult strică. Niciunde în lume subalternul nu poate avea o imagine mai bună decât șeful. Niciunde subalternul nu poate fi mai deștept decât cel care îi dă ordine. Caz în care subalternul ar trebui să știe până unde să se întindă, iar dacă nu înțelege lucrul ăsta, s-ar putea ca șeful, care nu are nici alura lui Tom Cruise, și nici echipa de PR în spatele său, să dea cu el de pământ. Să-l trimită de unde a venit!