,,Este primul pas important pentru reformarea administrației publice”

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de lege privind descentralizarea înainte de adoptarea bugetului pentru anul 2014, ca urmare a unei decizii luate de USL.  

Liderii PSD şi PNL încearcă să prevină astfel eventuale încercări de sabotare a proiectului și pentru ca noile instituții să fie funcționale de la începutul lui 2014. Pentru prima dată după Revoluţie ar urma să se facă o descentralizare reală și o apropiere a administrației publice de cetățean, asigură conducerea USL. Marcel Vela, vicepreședintele executiv al PNL pe probleme de administrație publică, susţine că este necesară trecerea în zona de competență a consiliilor locale, consiliilor județene sau viitorului Consiliu General a structurilor care în acest moment depind de Guvern, cum ar fi cele din domeniile Sănătății, Agriculturii, Transporturilor, Mediului și schimbărilor climatice, Muncii și protecției sociale, Tineretului și sportului, Culturii şi Turismului. În schimb, structurile care țin de ordine publică și de Poliție rămân în cadrul MAI și vor fi tratate separat de legea descentralizării. La această concluzie s-a ajuns în urma dezbaterilor din interiorul USL și a  discuţiilor purtate cu ministerele implicate.

,,După Revoluția din anul 1989, este primul pas cu adevărat important și pentru reformarea administrației publice care din 1968 funcționează după principii comuniste. USL-ul are acest curaj și a demonstrat că lucrând în echipă, liberali și social-democrați, putem face proiecte importante pentru România”. Marcel Vela, vicepreşedinte PNL