Marcel Boloș: „România a intrat pe drumul ireversibil al dezvoltării și modernizării cu bani europeni”

Viceprim-ministrul Raluca Turcan și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, au vizitat marți principalele puncte de interes ale județului Caraș-Severin, prezentând oportunitățile de finanțare prin fonduri europene disponibile în actualul exercițiu financiar și cele din 2021-2027. Caraș-Severin, al 14-lea județ vizitat în turneul de promovare a democratizării fondurilor europene pentru români, este pe locul 10 în topul județelor care au îmbunătățit viața românilor cu ajutorul acestor finanțări.

Altfel spus, viața a 151.000 de locuitori din cei 271.000 ai întregului județ a fost schimbată în bine cu ajutorul celor 106 proiecte în 2014-2020 care cumulează 327,62 milioane de euro, ceea ce înseamnă 1,03 milioane de euro atrași la mia de locuitori.

Sfârșitul primului paragraf

Raluca Turcan, viceprim-ministru, a declarat la întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale din județ că „în premieră în România, stațiunile balneoclimaterice vor beneficia de finanțare nerambursabilă în pachete integrate care acoperă reabilitarea patrimoniului cultural, reabilitarea și modernizarea clădirilor istorice, regenerarea urbană, mobilitatea urbană, construcția și extinderea rețelelor edilitare, dar și pentru investiții în creșterea accesibilității turistice și investiții în centre de tratament specifice resurselor turistice naturale fiecărui tip de stațiune”. În opinia sa, fondurile europene reprezintă principalul motor de dezvoltare a economiei, lucru deja confirmat în din ce în ce mai multe administrații locale din țară.

„Cea mai bună carte de vizită a unui primar sunt rezultatele sale. Ne uităm astăzi admirativ la Alba Iulia, la Oradea, Sibiu, Cluj, Timișoara și alte orașe dar trebuie să știm că acolo se vorbea cu circa zece ani în urmă despre modernizarea rețelelor de apă și canal, lucru care abia acum se întâmplă în zonele care nu au profitat de fondurile disponibile din cauze politice sau de management public defectuos. România are acum șansa unică, prin cele 79,9 miliarde de euro disponibile, să recupereze decalajele dintre regiuni. Fondurile europene reprezintă cea mai sigură cale de dezvoltare a comunităților, iar rolul meu este să vă fac să credeți în această sursă de finanțare”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Vizitele din Băile Herculane, Caransebeș și Reșița au vizat identificarea principalelor proiecte care ar putea primi finanțare europeană, dar și prezentarea surselor din următorul exercițiu financiar multianual precum Programele Operaționale Regionale 2021-2027, SmartVillage/SmartCity și alocarea unui fond destinat autorităților publice locale pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii precum infrastructura de transport, regenerare urbană, eficiență energetică sau specializare inteligentă.

Proiecte în valoare de 1,7 miliarde lei în județul Caraș-Severin

În județul Caraș-Severin sunt implementate 106 de proiecte finanțate din fonduri europene, cele mai multe (89) fiind finanțate în cadrul Programului Operațional Regional (POR). Prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU) sunt finanțate 8 proiecte, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) – 5 proiecte, iar în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) – 4 proiecte. Valoarea totală este de 1,7 miliarde lei, dintre care 1,18 miliarde lei fonduri europene. Valoarea sumelor plătite deja beneficiarilor proiectelor se ridică la 234 milioane lei.

Proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sector Bocșa-Gătaia-Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș” în valoare de 47 milioane lei;

Proiectul „Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza Covid-19, în județul Caraș-Severin” cu o valoare de 1,5 milioane lei;

Proiectul „Fazarea proiectului Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin” cu o valoare de 450 milioane lei;

Proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Caraș-Severin” cu o valoare de 32,1 milioane lei.

Până în prezent, în Caraș-Severin au beneficiat de proiectele implementate cu fonduri europene aproximativ 151.000 de locuitori din cei 271.000 ai întregului județ. Practic, fondurile europene au îmbunătățit viața locuitorilor din 13 localități, și anume: municipiile – Reșița și Caransebeș, orașele – Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu, respectiv comunele – Berliște, Coronini, Ersig, Păltiniș și Slatina-Timiș.

Mai mult, în județul Caraș-Severin au beneficiat de pachete de igienă și de hrană distribuite prin Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 12.625 persoane, dintre care 768 în municipiul Reșița. Cu sprijinul Instituției Prefectului au fost distribuite în acest an 25.250 de pachete de igienă, precum și 12.625 de pachete cu alimente.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/