Management spitalicesc cu profit maxim. Pentru buzunarele medicilor!

untitled design set 970x90 px

Revenit în funcția de manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, prin dispoziție a primarului Felix Borcean, Adrian Cican a găsit modificată structura unității spitalicești. E singurul lucru pe care Cican i-l reproșează fostului manager, Călin Grozăvescu, dar unul care are consecințe importante.

În primul rând, Cican atrage atenția că structura spitalului fusese aprobată de către Ministerul Sănătății. Profitând de starea de urgență, respectiv de alertă, Grozăvescu a schimbat-o prin semnătura directorului Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin. La acea dată, Romeo Dumitrescu.

„Noi am primit în 9 aprilie aprobarea extraordinară de schimbare a structurii spitalului, de înființare a unei noi secții, a remodelării tuturor secțiilor, a diminuării unor secții, a numărului de paturi de pe secțiile care nu merg, mărind numărul de paturi pe secțiile și compartimentele care merg. Am plecat eu, au profitat că legislația pe timpul pandemiei a permis, au trimis o hârtie către DSP, fără aprobarea ordonatorului principal de credite, fără o documentație care să stea în spate, numai pentru că au putut, și așa s-a schimbat structura. A revenit la forma veche, care este valabilă acum. Când se termină starea de alertă, s-a încheiat discuția! Dar s-a pierdut timpul”, a explicat Adrian Cican.

publicitate ziar expresb 1000x100

Ce s-a urmărit de fapt prin revenirea la vechea structură a spitalului? Cican spune că e vorba despre bani. „Am atins o doctoriță cu un cabinet oftalmologic, membru PNL. La chirurgie diminuasem numărul de paturi. Dar de ce am diminuat numărul de paturi?! Pentru că 7 chirurgi nu justificau intervențiile chirurgicale. Au fost nenumărate cazuri pe psihiatrie pediatrică și am considerat că psihiatria pediatrică trebuie să treacă într-o măsură de siguranță și de confort, că vorbim totuși de copii. La oftalmologie avut 160 de pacienți într-un an, dar plăteam câte 1 miliard pe lună numai salarii! Am avut măsuri date chiar de DSP pentru că nu ne conformam și atunci m-am pliat. Eu trebuie să fac acest spital să funcționeze, să aducă venituri și m-am uitat cine producea pagubă și cine producea venituri. Cine producea venituri? Pediatria, secția de interne… Avem patru secții care funcționează și țin acest spital, restul căpușează. Ori sunt în pierdere, nu sunt rentabile, ori stau pe spatele celorlalți”, a detaliat managerul.

Un alt aspect important e legat de laborator. Cican spune că, în momentul în care a fost înlocuit prin decizie a ministrului Sănătății, laboratorul era pe punctul de a fi autorizat. După plecarea sa nu s-a mai întâmplat însă nimic, astfel că spitalul ar fi pierdut 150.000 de lei lunar. „Eu când am plecat, în 29 aprilie, semnasem contractul de acreditare, semnasem absolut tot. Acuma iar o iau de la capăt.  Norocul nostru e că nu vom rămâne fără analize, că aici era pericolul. Exista riscul ca firma care face analizele să-și ia aparatura. Oamenii au înțeles, au fost de bună credință”, a mai spus Cican.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/