Mâna prefectului Gâfu, forțată să semneze demiterea primarului Borcean! (VIDEO)

Reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin recunoaște că nu a avut încotro și că a trebuit să-l elibereze din funcția de primar al Caransebeșului pe Felix Borcean. În fața faptului împlinit nu l-a pus însă nicidecum Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, așa cum acuză fostul primar!

Felix Borcean dă asigurări că e doar chestiune de ore până când va redeveni primar al Caransebeșului, eliberarea sa din funcție fiind un abuz al prefectului Gâfu, și la fel de convins este și de faptul că, în 27 septembrie, gugulanii îi vor acorda în număr mare votul pentru un nou mandat.

Începând de luni, Borcean nu mai ocupă funcția de primar. Mandatul său a încetat înainte de termen la intervenția prefectului de Caraș-Severin, Cristian Gâfu. Prefect care spune că a executat o simplă formalitate, că nu ar fi avut de ales. „În momentul ăsta sunt fostul primar, peste câteva zile voi fi din nou primar și peste mai bine de o lună, la fel. O spun cu toată certitudinea, îi mulțumesc pentru acest moment și nu o spun cu nicio undă de ironie, îi mulțumesc lui Marcel Vela pentru că îmi facilitează calea pentru câștigarea unui nou mandat prin astfel de acțiuni copilărești, puse pe seama unui prefect, fost avocat sau actual avocat care face niște erori fundamentele, erori care stârnesc hazul până și al copiilor mai puțin inițiați în tainele juridicului”, a reacționat Felix Borcean.

Ex-primarul Caransebeșului mai spune că responsabil pentru încetarea mandatului său este și secretarul general al Primăriei, juristul Ana Bratu. Aceasta, acuză Borcean, ar acționa la comanda lui Marcel Vela, ministrul de Interne fiind și de data aceasta, în opinia fostului edil, cel care a regizat totul. „Ana Bratu primește în data de 13 august, de la un oarecare nea Matei, o sesizare prin care dumnealui, singurul cetățean din Caransebeș, cel mai responsabil și cel mai devotat Caransebeșului, remarcă faptul că Felix Borcean se află într-o stare de incompatibilitate. Face o sesizare direct secretarului general al Primăriei, în speță doamna Ana Bratu. Cu de la sine putere, dă un telefon în registratură, obține un număr, întocmește un referat pe care îl trimite prefectului Gâfu. Prefectul Gâfu în prima fază reacționează pozitiv, în sensul că cere o informare suplimentară pentru a se afla modul prin care primarul Municipiului Caransebeș și-a pierdut calitatea de membru al Partidului Național Liberal. Nu există însă un astfel de document. Eu sunt încă membru al Partidului Național Liberal! Doamna Bratu merge mai departe, îi trimite prefectului un referat pe care refuză să mi-l arate, referat care trebuia să stea la baza deciziei finale, adică ordinului final al prefectului Gâfu de încetare a mandatului. Prefectul Gâfu emite ordinul, bazat din ce am citit eu acolo pe o lege a partidelor”, a explicat Borcean.

Publicată de Express de Banat pe Luni, 24 august 2020

Practic, Felix Borcean susține că el nu se află în situația primarilor care își pierd mandatul de drept pentru că au plecat din partidul politic sub sigla căruia au câștigat alegerile la o altă formațiune politică. El ar fi încă membru PNL, pentru că nu ar fi semnat niciodată o demisie, candidatura sa la scrutinul din 27 septembrie fiind ca independent. Prefectul Gâfu, acuză fostul edil, știe exact cum stau lucrurile, dar ar fi fost forțat să semneze ordinul respectiv. „Am discutat cu oameni care se pricep, nu cu oameni de genul domnului Gâfu. Mâna prefectului Gâfu nici nu există, domul Gâfu face niște lucruri greu de imaginat pentru cineva care se pretinde a fi om al legii, cum este dumnealui. Face niște erori fundamentale, a greșit și cu Cican, a greșit și voi dovedi că a greșit. Am contestat în instanță ordinul prefectului de încetare a mandatului și, după soluționare, după ce se demonstrează că am dreptate, fac și o plângere penală pentru domnul avocat, ca să simtă usturimea greșelii dumnealui!”, a declarat Borcean pentru expressdebanat.ro.

Prefectul Cristian Gâfu e de neclintit și spune că nici dacă ar fi dorit să fie altfel n-ar fi putut și asta pentru că mâna i-a fost forțată. De secretarul general al Primăriei Caransebeș și de lege! „Lui i-a încetat mandatul pentru că și-a depus candidatura ca independent. Referatul secretarul municipiului Caransebeș îmi propune să constat încetarea de drept a mandatului de primar ca urmare a pierderii calității de membru al partidului din care a făcut parte când a fost ales. Am verificat la PNL, am primit o adresă din care rezultă că el nu a fost exclus și că e voluntară candidatura lui din partea altui partid. Eu am considerat atunci că suntem în situația prevăzută de Codul Administrativ de încetare a mandatului de primar. Legea partidelor politice spune că adeziunea la un nou partid are valoare de demisie din celălalt partid. Independent înseamnă că nu mai e membru al vreunui partid. Așa am interpretat eu”, a justificat prefectul Gâfu pentru Express de Banat. Acesta a mai subliniat că va demonstra și în instanță, cu texte de lege, că un independent nu poate fi membru al unui partid politic. „Mă deranjează faptul că fostul primar Borcean folosește un limbaj suburban la adresa mea, dar să știți că eu fac doar ce-mi indică legea, nu fac nimic de capul meu!”, a adăugat reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin.