Majoritatea animalelor de la Grădina Zoologică din Timișoara, încă în habitate. Ce face primăria?

Doar câteva animale de la Grădina Zoologică din Timișoara au fost relocate în ultimele luni, iar celelalte urmează să ajungă în alte parcuri din țară sau din străinătate. 

Până acum, doi șerpi au fost duși la Universitatea de Agronomie, la disciplina de Biologie, iar alte patru specii – mara, porcii spinoși, macacii japonezi și suricatele – care se aflau în custodia grădinii au fost ridicate de proprietar.

Urmează ca restul animalelor să fie relocate, însă cei de la Zoo nu pot estima termenul până la care toate vor fi duse în spații sigure și propice pentru dezvoltarea lor.

„Am luat legătura cu cei din Federația Grădinilor Zoologice din România și cu un sanctuar de urși de aici din România. Doamna de acolo a discutat cu cei de la grădina zoologică sanctuar din Ungaria, de lângă Budapesta, acolo o să încercăm să relocăm cei 6 urși. Cei de la Zoo din Craiova ne-au contactat și ziceau că ar fi interesați de păsări – emu, păuni -, de cercul lopătar și câteva maimuțe. Cei de la Zoo din Ploiești sunt interesați de pisica sălbatică, raton, iar cu cei de la Pitești am discutat să ne ia pecarii și macacii comuni. Nu putem estima când vom da toate animalele, pe perioada iernii nici cei de la celelalte grădini nu au vrut să le ia pentru că e destul de complicat cu transportul, tranchilizantul pentru că e mai frig și asta poate influența animalele.”, a declarat directorul Grădinii Zoologice din Timișoara, Călin Călămar.

Pe de altă parte, primăria lucrează la un proiect de hotărâre prin care să se aprobe documentația pentru relocarea animalelor. „Ele trebuie scoase de fapt din inventar.”, a explicat Călămar.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Planul de viitor este ca grădina să fie refăcută în integralitate. „Domnul primar a inițiat o acțiune cu cei de la Agronomie. În principiu va fi o grădină, dar cea pe care o avem acum, cum nu s-au mai făcut investiții, nu e sigură pentru public. Trebuie să o refacem.”, a mai spus Călămar.

Grădina Zoologică din Timișoara a fost închisă publicului în 27 noiembrie 2020. Cei din Direcția de Mediu a primăriei anunțau, la acea dată, că în ultimii ani alocările bugetare au fost extrem de reduse comparativ cu nevoia de îmbunătățire și dezvoltare permanentă a colecției de animale, a habitatelor care le găzduiesc și a tuturor facilităților care trebuie să deservească o grădină zoologică modernă. „Grădina Zoologică Timişoara va intra într-un proces de modernizare, prin realizarea unor ample lucrări de investiții, în scopul creșterii atractivității grădinii și alinierii la standarde ridicate a acestui obiectiv de  interes local.”, anunțau cei de la Direcția de Mediu.

CITEȘTE ȘI: Grădina Zoologică din Timișoara se închide! „Nu este deloc acceptabilă, nu s-au mai făcut investiții de ani întregi, nu există un management profesionist”

Foto: Facebook/Grădina Zoologică din Timișoara

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/