Majorarea impozitelor locale, soluţie extremă de acoperire a creşterilor salariale din Primăria Oțelu Roșu

Primarul Luca Mălăiescu a convocat toți angajații Primăriei Oțelu Roșu la final de an pentru a le prezenta noile salarii din instituţie, în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

La întâlnirea cu primarul Luca Mălăiescu au fost prezenți 108 din totalul de 112 angajați ai Primăriei Oţelu Roşu, cei 4 absenți aflându-se în concediu de odihnă.

„Le-am explicat cât de importantă pentru mine este activitatea lor și de aceea doresc ca toţi să-și păstreze locul de muncă. Le-am explicat situația bugetului pe care-l avem la ora actuală și, în urma calculelor pe care le-am făcut, i-am anunțat că vor fi măriri de salarii și la Oțelu Roșu, nu foarte mari, dar am rezolvat grila de salarizare impusă de lege, ce nu am avut până acum, cred un punct slab pentru noi, în discuțiile cu sindicatele. De la salariul minim vom pleca cu grila de salarizare în funcție de gradații, de funcționari cu contract și așa mai departe. Cum noi nu l-am avut până acum, am fost în postura ca un funcționar public cu o vechime de 25 de ani să aibă salariul poate doar cu 100 de lei mai mult decât un muncitor necalificat. Acum am făcut un calcul și e în felul următor: dacă până la 1 februarie 2017 am avut un cuantum de salarizare de 213.000 lei pe lună, după majorarea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei fondul de salarii a crescut la 238.800 de lei pe lună, iar după mărirea de 25% la salarii, obligați de lege, și după alinierea la grila de salarizare, din ianuarie 2017 vom avea un buget de salarii de 300.000 lei pe lună, deci cu peste 60.000 de lei mai mult. Am putea acoperi această sumă prin eficientizarea recuperării taxelor și majorarea impozitelor locale cu 25%”, ne-a declarat Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu.

Acesta a mai precizat că în ultimii 5 ani nu s-a majorat impozitul pe clădiri la Oțelu Roșu. Edilul a dat și un exemplu privind situaţia din 2018: pentru un apartament din Centrul Civic se plătea până acum în jur de 80 de lei pe an, iar cu majorarea de 25% proprietarul va plăti un impozit în jur de 100 de lei pe an.

Sursă foto: Banca Transilvania