Caraș-Severinul are cel mai mic salariu mediu net din regiune

Județe precum Mehedinți, Gorj sau Hunedoara au depășit Caraș-Severinul în ceea ce privește salariul mediu net. 

Angajaţii din Caraș-Severin câştigă, în medie, 1.877 de lei net pe lu­nă, cu 21% mai puțin decât ni­­ve­lul salarial al unui angajat care pri­­meşte salariul mediu pe economie (de 2.360 de lei net în luna mai a anului trecut), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Insti­tu­tul Naţional de Statistică. Aproape de noi sunt angajaţii din Teleor­man, care au cele mai mici salarii din Ro­mânia, de numai 1.720 de lei net, dar suntem depășiți chiar și de nivelul salariului mediu net din Mehedinți, Gorj sau Hunedoara, potrivit zf.ro.

Nivelul salarial pe judeţe ilus­trea­ză două tipologii de zone din Ro­mâ­nia: unele dezvoltate, concentrate în ju­rul a 5-6 oraşe mari plus zonele li­mi­tro­fe, unde majoritatea anga­jaţilor lu­cre­ază la privat şi câştigă peste ni­velul sa­lariului minim pe economie şi unele slab dezvoltate, unde există foar­te pu­ţini angajaţi dintre care cei mai mulţi lu­crează la stat sau pe sala­riul minim, spun consultanţii. Cea din urmă fiind și descrierea ce se potrivește județului Caraș-Severin, care este nu numai la coada clasamentului regional, ci și la cea a clasamentului național, doar câteva județe având un nivel și mai mic decât al nostru.

„Deşi salariile au crescut şi vor con­­­­tinua să crească, în continuare în ora­­­­şele de succes salariile sunt prea mici. Dacă ajungem în aceste zone la un salariu mediu de 1.000 de euro, atunci mulţi angajaţi vor câştiga 1.500 de euro pe lună, iar în câmpul mun­cii se va intra cu salarii de 600 de euro şi astfel ar scădea tentaţia an­ga­ja­ţilor bine pregătiţi să plece în străi­nă­tate, pentru că oamenii încep să se gândească: de ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinţi?”, a spus Andrei Caramitru, partener la fir­ma de consultanţă în management Boston Consulting Group, potrivit zf.ro.

Potrivit cercetării Institutului Național de Statistică, cel mai mare nivel de salariu mediu net în regiune îl are județul Timiș, cu 2.440 de lei, depășind media națională. La Arad salariul mediu net este de 2.118 lei, la Hunedoara de 1.935 de lei, 2.100 de lei este salariu mediu net în județul Gorj și 2.103 lei în județul Mehedinți.

Sursa foto intern: Adevărul