Popa ar plăti din bugetul orașului pentru 20.000 de reșițeni și pentru șmenurile foștilor edili! Pesediștii sunt vehemenți: „Nu e în regulă!”

Parcările cu plată din Reșița, concesionate printr-un contract scandalos firmei Eco Bau pe vremea când Primăria era condusă de echipa Stepanescu – Simescu – Panfil, generează în continuare găuri importante în bugetul public.

La finele lui 2017, primarul Nelu Popa a readus în discuție problema parcărilor cu plată, care, potrivit contractului, vor mai fi administrate de firma respectivă încă patru ani de acum încolo. „Am avut pe ordinea de zi a ședinței din septembrie proiectul pentru a prelua de la Eco Bau parcările. Nu m-am bucurat de suportul tuturor în Consiliul Local. Am primit de la Eco Bau două adrese. Prima, prin care ni se solicită majorarea taxelor de parcare pe motiv că de când le-au luat nu au majorat taxele. Nu am luat-o în considerare. Cea de-a doua e destul de serioasă. Eco Bau, care se cheamă acum AVM Project Invest SRL, ne-a trimis o plângere prealabilă, un document juridic premergător unei acțiuni în instanță, prin care ne solicită să achităm suma de 528.000, echivalent a 19.806 înștiințări de plată a taxei de penalizare”, a explicat în plen edilul-șef.

Popa insistă pe rezilierea contractului

Din această sumă ar urma să fie scăzuți 65.000 de lei, care reprezintă redevența încasată de Primărie. Primarul Reșiței a detaliat problema, anunțând că Eco Bau a dat 19.806 amenzi până la un moment dat: „Noi nu le-am furnizat datele personale pentru a putea trimite aceste amenzi la cetățeni. În consecință, ne vor acționa în instanță să le dăm noi acești bani, după un proces pe care l-am pierdut definitiv în 2014, când aici erau alt primar și consilieri locali. Atunci am fost obligați de instanță tocmai la respectarea acestei clauze contractuale. Mai supun încă o dată atenției ideea de a prelua aceste parcări pentru că există riscul să le plătim noi banii pe amenzile ce ar fi trebuit plătite de 19.800 de cetățeni. Poate facem ceva și aducem parcările astea acasă, să le organizăm frumos, să le aranjăm, să lăsăm câteva locuri la spital pentru cei care vin să-și viziteze bolnavii, la instituții publice. Nu mi se pare rațional să mai stăm patru ani cu Eco Bau în spate”.

Nu avem de ales!”

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Grupul consilierilor PSD și ai PMP are însă altă optică. „La cum arăta proiectul prezentat în septembrie, nu e în regulă. Ne depășim atribuțiile. Nu putem despăgubi așa o firmă. Curtea de Conturi, în nota de fundamentare, a scris că nemulțumirile reșițenilor legate de proasta gestionare a parcărilor de către firma cu care avem contract nu poate fi considerată problemă de interes local sau național. Nu putem face așa ceva, să despăgubim firma, ne depășim atribuțiile! Știu, e greu, mai sunt patru ani, contractul am înțeles că a fost ciudat întocmit. Mi-e teamă că nu avem de ales, contractul e dezavantajos, e clar!”, și-a prezentat punctul de vedere Mirel Sabo, liderul social-democraților din Consiliul Local Reșița.

Situația parcărilor, prezentată tendențios

Florin Feraru, un alt consilier PSD, merge mai departe și îl acuză pe primarul Nelu Popa că prezintă în mod fals problema: „Domnul Popa prezintă tendențios situația parcărilor. Primăria, pe lângă cei 500.000 de lei pe care ar trebui să-i dea firmei Eco Bau pentru a renunța la contract, trebuie să renunțe și la 200.000 de lei redevență. Asta înseamnă că Primăria pierde 700.000 de lei în urma acestei rezilieri. Curtea de Conturi ne-a spus că acești bani trebuie recuperați, iar domnul primar prezintă încasările firmei Eco Bau ca fiind de 2 milioane de lei încasări în cei patru ani, dar faptul că va avea încasări 2 milioane de lei nu înseamnă că va avea și profit”.

Care e cea mai avantajoasă soluție pentru Reșița e greu de spus, dar firesc ar fi fost ca aleșii care au aprobat această afacere să fie trași la răspundere.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/