Mâine, Ziua Porţilor Deschise la situl arheologic Tibiscum

O nouă ediție a Zilei Porților Deschise la situl arheologic Tibiscum, de la Jupa, se va desfășura sâmbătă, 28 iulie, de la ora 10. Iubitorii de istorie și arheologie vor putea observa rezultatele ultimelor cercetări arheologice efectuate de cercetătorii de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

În acest an, cercetările arheologie au continuat împreună cu specialiști de la Centrul de Studii Dunărene – Universitatea Ferrara din Italia. Anul trecut au început săpăturile la Templul Roman descoperit în apropierea castrului roman. Și în acest an continuă săpături și alături de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, ne-a precizat directorul muzeului, dr. Adrian Ardeț.

„Colegii mei investighează două zone: una în castru și cealaltă în așezarea civilă, așa încât să readucem la viață Tibiscumul. Ziua Porților Deschise este organizată, ca în fiecare an, pe șantierul arheologic. În acest an, de la ora 10, ne-am propus să organizăm un colocviu româno-italian privind Tibiscumul și istoria Romei. Având în vedere că sunt prezenți colegii noștri din Italia, acțiunea se bazează pe ceea ce vor italienii să dezvolte la Tibiscum. Se pot observa de către doritori ruinele romane, traseul în parcul arheologic și, de la ora 12, vom prezenta o expoziție foto documentară cu privire la Tibiscum – ieri și astăzi -, fotografii de la primele descoperiri realizate aici, primele investigații, primele monumente descoperite și până în prezent”, ne-a precizat directorul Adrian Ardeț.

leader board 728 x 90 px

Programul acțiunii mai cuprinde, de la ora 18.00, un spectacol artistic susținut de Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare Zestrea Gugulanilor. Evenimentul este susținut de către Consiliul Județean Caraș-Severin.