Meteorologii anunță primele ninsori în zona montană, iar turiștii așteaptă cu sufletul la gură momentul în care vor putea evada la sfârșit de săptămână pentru o gură de aer curat. Singurii care se străduiesc să asigure tot confortul sunt proprietarii de pensiuni. Autoritățile nu par să dea doi bani pe pregătirea pentru sezonul turistic.
Stațiunea Muntele Mic este încă în hibernare. Niciun turist nu a deschis sezonul rece la munte. Potrivit lui Nelu Gherga, luna noiembrie este folosită de proprietarii de pensiuni pentru a aduce un plus de confort locațiilor. „Acum mai renovăm, mai reparăm acolo unde este nevoie, ne aprovizionăm cu lemne pentru sezonul rece, sunt lucrări necesare pentru a întâmpina turiștii care se arată doar de la prima zăpadă încolo. Cea mai bună perioadă este cea a sărbătorilor de iarnă și vacanțele școlarilor”.
Nelu Gherga a mai menționat că telescaunul a rămas doar o amintire pentru turiști pentru că reparațiile promise nu s-au mai realizat. Accesul se face deocamdată pe drumul asfaltat. Doar în aceste zile sunt anunțate ninsori slabe pe Muntele Mic, în rest, până în 9 noiembrie, există șanse de ploaie cu vânt care va depăși 9 km pe oră.
De cealaltă parte a Munților Țarcu, la Poiana Mărului, deși iarna nu și-a întins mantia albă, peisajul este de basm și în celelalte sezoane. Natura sălbatică, aerul pur, cele câteva cascade ale râului Șucu și munții care înconjoară Poiana au făcut din acest sat o destinație apreciată de turiști, nu doar de iubitorii de natură mai înstăriți care și-au ridicat adevărate vile în zonă.
De exemplu, turiștii se pot caza la una din cele peste zece pensiuni care funcționează în sat. Pensiunile sunt pentru toate gusturile și toate buzunarele, fiecare oferind ceva special.
Patronii de pensiuni spun că în Poiana Mărului veți găsi cea mai delicioasă dulceață de afine din câte există. Gospodinele mai au prin cămară și alte siropuri și gemuri gustoase, iar pentru amatorii de ceva… mai tare se găsește și țuică de mere sau afinată făcută de localnici.
Potrivit Cristinei Curelea, proprietar de pensiune în Poiană, dacă unii turiști vin să se odihnească, alții vin pentru drumeții. „Din Poiană pornesc o grămada de trasee turistice – spre Muntele Mic, pe la Piatra lui Scorillo – loc de legendă, unde se spune ca și-au îngropat dacii aurul, spre Culmea Nedeii, pe Valea Șucului – unde puteți vedea 3 cascade și… mai nou, există și un traseu tematic – scurt, accesibil oricărui turist, indiferent de vârstă «La Mesteceni». Acesta poate fi parcurs și de familiile care au copii mici, în circa 30-40 de minute ajungându-se la un punct de belvedere asupra întregii Poieni”.
Cristina Curelea ne-a vorbit și despre lacul de acumulare care oferă un potențial turistic încă neexploatat la adevărata lui valoare. Drumurile forestiere din jurul stațiunii pot fi parcurse lejer pe biciclete, care pot fi închiriate de la Vila Șucu.
Anul acesta s-a deschis și un complex care cuprinde o piscină acoperită, cu apă caldă, și o sală de sport, locație ideală pentru vremea rece.
Dar nu totul este roz în Poiană. De douăzeci de ani, autoritățile nu au făcut absolut nimic aici. Abia în primăvară au fost aduse niște tomberoane pentru gunoi, sădind o rază de speranță că poate va veni o schimbare în bine. Tăierile excesive de lemn din zonă au avut un impact negativ asupra turismului – atât din cauza aspectului golaș al versanților, a lipsei copacilor care asigură Poienii cel mai curat aer, cât și din cauza mașinilor supraîncărcate cu lemn care pun în pericol viața celor care circulă pe șosea și o mai și distrug.
Proprietarii pensiunilor mai au o mare problemă: drumul Zăvoi – Poiana Mărului, destul de deteriorat. „Din păcate, până acum, autoritățile au pasat pisica de la Primărie la Consiliul Județean și la Hidroelectrica, fără un rezultat vizibil. Reabilitarea drumului ar face ca numărul de turiști să crească simțitor”, spune unul din proprietarii de pensiuni din Poiană. „Avem clienți care laudă locația și tot ce avem noi de oferit aici, dar care spun că drumul trebuie neapărat reparat. Este mare păcat, zona are un potențial turistic extrem de ridicat”.
Altă problemă care ar putea fi soluționată cu ușurință de autorități este cea a lipsei unui reprezentant al Poliției în Poiana Mărului, pe timpul verii, când este afluxul maxim de turiști aici. Și nu atât pentru turiștii care vin să se cazeze, cât pentru cei care se instalează la coada lacului (vara), fac grătare, apoi pleacă, lăsând doar gunoi în urma lor. În Poiană au fost organizate, de către voluntari, acțiuni de curățenie a zonei, strângându-se sute de saci cu PET-uri și alte deșeuri, dar degeaba, pentru că, în urma celor care igienizează, vin cei care aruncă. Este un cerc vicios, care ar putea fi oprit cu ajutorul câtorva amenzi usturătoare aplicate celor certați cu legea.
În ciuda celor câteva aspecte negative semnalate de proprietarii pensiunilor, Poiana Mărului este un loc de neratat. Aerul curat, plin de ioni negativi, este extrem de benefic pentru sănătate.
Sursă foto: Dragoș Curelea