Imediat după depunerea jurământului în calitate de primar al Reșiței, Ioan Popa a mărturisit că este pentru prima dată în perioada postrevoluționară în care Primăria Reșița are aceeași apartenență politică cu CJ. Ceea ce ar trebui să însemne un avantaj pentru orașul păstorit de Ioan Popa.
Primarul municipiului reședință de județ spune că acest lucru trebuie să se vadă în activitatea aparatului administrativ, în rezultatele bune pentru Banatul de munte. Popa a mai spus că, spre deosebire de începutul mandatului precedent, astăzi există studii de fezabilitate, materialele cu care accesezi fondurile europene.
„În acest mandat avem deja trimise la Timișoara, la ADR, patru fișe de proiecte europene și lucrăm la alte studii de fezabilitate, astfel încât, în 2021, când se deschide următorul ciclu financiar, să fim deja porniți la drum. Cu aceste patru fișe pot fi finanțate și proiectele tehnice care vin deja în preîntâmpinarea ciclului financiar și vom porni în mare forță. Aceasta e bucuria mea, că nu mai pierdem timp. Mandatul trecut, abia prin 2017 am reușit să depunem primele proiecte, deci am pierdut doi ani.”, a mărturisit Popa.
Dacă în mandatul precedent numărul proiectelor a depășit 40, de data aceasta ele vor fi mai puține, însă se preconizează ca sumele accesate să fie mai mari.
„Am avut multe proiecte scrise, peste 40, sumele de pe contracte se ridică la 160 de milioane de euro. În următorul ciclu vom avea mai puține proiecte, dar de o consistență mult mai mare. Estimăm undeva la 20 de proiecte, dar ele vor însuma 250 de milioane de euro din fonduri europene. Pe lângă ele, există cel mai mare proiect pe care îl avem de reabilitare linie ferată Reșița – Berzovia – Timișoara – Aeroport și Reșița – Berzovia – Grădinari – Oravița – Anina. Este un proiect în patru – consiliile județene Caraș-Severin și Timiș, primăriile Timișoara și Reșița, plus CFR-ul. Doar acest proiect însumează 300 de milioane de euro.”, a precizat primarul Popa.
În opinia sa, sunt proiecte care sunt îndreptate mai mult spre inovare și cercetare, proiecte care vor fi generatoare de afaceri și business.
Primarul Reșiței a ținut să mai spună că ținta sa în următorii ani e să atragă activități economice în oraș. În acest sens, se conturează o investiție în fostul Institut de Proiectări de pe Calea Caransebeșului. „Mâine (n.r. marți) validăm plata avansului spre lichidatorul Institutului de Proiectări de 125.000 de euro, ceea ce reprezintă 10% din valoarea clădirii. Acolo vrem să facem un classer cu Universitatea «Babeș Bolyai» de la Cluj și vom atrage și doi operatori economici din Cluj. Acestea sunt genul de proiecte pe care ne axăm să dezvoltăm zona în viitorul apropiat.”, a mai spus Ioan Popa.