Mai puține accidente la nivel cu calea ferată! CNAIR anunță proiectul de 34 de milioane de lei

CNAIR anunță lansarea proiectului pentru reducerea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată. 34,3 milioane de lei vor fi folosiți pentru modernizarea trecerilor. Uniunea Europeană a creat planul pentru reducerea accidentelor rutiere cu 50%.

În perioada 2011-2018, România a înregistrat 2389 de accidente pe trecerile la nivel cu calea ferată. 28 de persoane au decedat, 109 au fost rănite grav și 300 au fost rănite ușor. Vehiculele implicate sunt în număr de 433. Conform raportului Uniunii Europene privind siguranța drumurilor, prețul unei vieți pierdute într-un accident rutier este de peste 1 milion de euro. O persoană rănită grav implică 136.200 de euro din punct de vedere al costului, iar o persoană rănită ușor aproximativ 10.000 de euro. Pierderea totală a României totalizează peste 47 de milioane de euro în ultimii șapte ani, doar în cazul accidentelor la nivel cu calea ferată.

Valoarea proiectului se ridică la 34,3 de milioane de lei. Durata de implementare este de 24 de luni. Finanțarea din fonduri europene  reprezintă 85%. Uniunea Europeană și-a propus să reducă pierderea de vieți omenești în accidentele rutiere cu 50%. Principalii factori de risc pentru producerea accidentelor rutiere sunt neasigurarea la trecerea cu calea ferată și viteza excesivă. Ca urmare a proiectului, vor fi montați stâlpi de iluminat public cu încărcare solară, stâlpi pentru delimitarea sensurilor de circulație, vor fi amplasate dispozitive pentru semnalizare rutieră orizontală, adică benzi rezonatoare și simboluri preformate și, în final, vor fi puse marcaje tip covor antiderapant la o distanță de 50 m între barieră și indicator.

La nivel național, 246 de treceri sunt prevăzute pentru modernizare. Pe raza DRDP Timișoara, 55 de treceri la nivel cu calea ferată sunt vizate în proiect. 11 – SDN Arad, 6 SDN – Caransebeș, 8 – SDN Deva, 5 – SDN Orșova, 25 – SDN Timișoara.