Angajaţii UCMR au ieşit în stradă

Deşi soarta uzinei reşiţene este în pericol, iar salariile angajaţilor sunt foarte mici, oamenii nu s-au înghesuit să iasă în stradă să îşi strige drepturile. Cele 400 de persoane care s-au adunat în centrul oraşului au cerut ajutorul statului pentru ieşirea din insolvenţă şi ştergerea datoriilor istorice.

Liderii sindicali din UCMR şi-au dat mâna şi au hotărât să iasă în stradă ca să îi determine pe oamenii politici să intervină în favoarea uzinei şi salvarea ei de la desfiinţare. „Cerem astăzi ieşirea din insolvenţă pentru că ea blochează creşterea salarială şi ştergerea datoriilor istorice. Vrem un tratament preferenţial pentru societate pentru că Reşiţa a fost odată unul dintre cele mai importante centre industriale din România”, a spus joi după-amiază, Jivomir Tovladiat, preşedintele Sindicatului „Reşiţa 1771”. De aceeaşi părere este şi Gheorghe Despa, liderul Sindicatului Liber din UCMR. Acesta a spus mulţimii că dacă pentru CFR Marfă este posibilă ştergerea datoriilor istorice, atunci această decizie poate fi aplicată şi pentru uzina reşiţeană. „Avem de onorat comenzi, avem de primit salarii, avem nevoie de bani”, a spus liderul sindical, prezent în mijlocul mulţimii. Dacă până acum, Gheorghe Despa stătea departe de ochii presei şi foarte rare erau dăţile în care răspundea la telefon, astăzi a prins curajul să îşi expună punctul de vedere.

Ce spun angajaţii UCMR
Muncitorii care au ieşit în stradă nu au scandat lozinci, ci doar au ascultat alocuţiunile liderilor sindicali pe care i-au aplaudat. „Sunt mici salariile în uzină, iar dacă suntem în insolvenţă, acestea nu pot creşte. Statul român ar trebui să facă ceva în acest sens”, a spus unul dintre protestatari. De asemenea, oamenii sunt revoltaţi de zvonurile potrivit cărora peste 1.000 de angajaţi vor fi daţi afară sau de intenţia conducerii de la reorganiza uzina.

Liderii sindicali au întocmit o scrisoare adresată premierului Răzvan Ungureanu, pe care o vor înmâna prefectului de Caraş-Severin. Aceeaşi scrisoare va ajunge la prim-ministru şi pe canale sindicale.