Mai multe comune din Caraș-Severin riscă amenzi usturătoare din partea ANRSC

anrsc

Mai bine de jumătate din comunele cărășene din mediul rural au fost găsite cu probleme de către reprezentanții ANRSC, în urma contoarelor efectuate în acest an. Amenzile pentru nerespectarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 sunt cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei.

La nivelul județului Caraș-Severin, puține comune din mediul rural au un serviciu de apă și canal cu personalitate juridică, așa cum prevede legea, lucru remarcat de Emanuel Gușe, directorul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Deva, în cadrul întâlnirii convocate miercuri la Consiliul Județean de vicepreședintele Ovidiu Rădoi. La discuții au participat primari din zona rurală și reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Acvabanat și ai Societății Aquacaraș. „Din datele pe care noi le avem la nivelul Agenției Teritoriale Vest a ANRSC, din cele 69 de comune din județul Caraș-Severin, 18 sunt fără sisteme funcționale de apă și canal, iar din cele care au sisteme funcționale, 12 au înființat un serviciu cu personalitate juridică, două comune funcționează cu societate comercială cu capital sută la sută Consiliu Local, în 37 de comune Primăria prestează sub o anumită formă, iar ca licențiați ANRSC avem trei servicii cu personalitate juridică și o societate comercială, respectiv societatea Aquacaraș.”, a explicat Emanuel Gușe, reprezentantul ANRSC Deva.

Cifrele nu sunt îmbucurătoare deloc, având în vedere că, potrivit legislației în vigoare, tot ceea ce înseamnă compartiment neorganizat apă-canal din cadrul aparatului de specialitate al primarului ar fi trebuit să treacă, până în noiembrie 2017, pe servicii cu personalitate juridică sau la operatorul regional.

Ce riscă primăriile aflate într-o astfel de situație?

Pentru astfel de neconformități, sancțiunile sunt cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei și probabil vom ajunge și aici, pentru că în urma controalelor efectuate în primăvară și în vară, am lăsat o serie de măsuri care se apropie de termen și nu cred că vom avea altă variantă.”, a mai precizat reprezentantul ANRSC.

La rândul său, vicepreședintele CJ, Ovidiu Rădoi, a adăugat: „Cred că este important să rezolvăm aceste probleme, pentru că nu cred că dorește cineva să închidă alimentarea cu apă în comunele unde sunt probleme sau să ne trezim cu amenzi uriașe pentru că nu funcționează cum trebuie.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/