Mai multă siguranță în școli! Ce măsuri se iau și care e situația consumului de droguri în rândul elevilor din Timiș

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Autoritățile din cel mai vestic județ al țării doresc să sporească gradul de securitate al elevilor în școli, un subiect încă delicat în întreaga Românie. În acest sens, se trimit recomandări unităților de învățământ să investească în sisteme de supraveghere. Alte măsuri sunt instruirea copiilor pentru supraviețuirea în situații limită și prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților.

În cadrul Colegiului Prefectural din luna septembrie s-a luat în discuție tocmai tema siguranței în școli. Nicolae Scornea, adjunctul-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, a prezentat o situație potrivit căreia în județ încă mai sunt școli fără paznici sau sisteme video de supraveghere. Recomandarea Poliției este ca unitățile de învățământ să fie sprijinite de autoritățile locale pentru a se angaja la aceste cheltuieli. Colegiul a fost condus de subprefectul Daniel Franțescu, în absența prefectei Eva Andreaș. Reprezentanții instituțiilor din subordine au votat în unanimitate Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2019-2020. În acest an, toate instituțiile subordonate Prefecturii Timiș acționează împreună, după același plan, pentru siguranța în școli.

În perioada 3-6 septembrie, Jandarmeria a organizat o tabără la Poieni-Strâmbu în cadrul campaniei „10 pentru siguranță”. Au participat 43 de copii, majoritatea elevi de gimnaziu, de la centrul pentru copii cu probleme din Recaș. „Ne-am axat pe partea preventivă, dar le-am făcut și un program educativ militar, inclusiv trageri cu arma cu aer comprimat, airsoft. Am făcut cu ei și orientare în teren, cu busola, după diferite elemente din natură și i-am angrenat în activități astfel încât ei să se poată descurca într-o anumită situație. Am simulat o supraviețuire într-un mediu natural, în situația în care un copil se va rătăci undeva și cum să supraviețuiască el 24 de ore fără nimic altceva decât ce găsește în natură. Aproape toți au învățat și ne-au demonstrat că se descurcă în împrejurările din pădure. Copiilor le lipsea foarte mult afecțiunea, nu se dezlipeau de jandarmi”, a relatat inspectorul-șef al structurii Jandarmeriei din Timiș, Nicolae Slev.

Timișul are cifre bune în ceea ce privește consumul de droguri în rândul adolescenților

Muzeul TM

Drogurile sunt o problemă ce vizează și școlile, iar Timișul este un județ unde din acest punct de vedere este liniște. „Timișul nu este un județ cu probleme majore. La nivelul județului Timiș nu avem consumatori problematici de droguri injectabile. O particularitate este faptul că nu sunt etnobotanicele ca drog principal de consum. 11% dintre adolescenți declară că cel puțin o dată în viață au consumat cannabis. Prevalența consumului de droguri se raportează și la ultima lună, iar în ultima lună vorbim de sub 2% din adolescenți care declară că sunt consumatori”, a precizat Mariana Iridon, psiholog și coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Anti-Drog Timiș.

Psihologul spune că, de cele mai multe ori, lipsa de afecțiune din familie îi face pe tineri să se refugieze în droguri. „Ceea ce e important este că am încercat să vorbim despre siguranța emoțională, dincolo de siguranța fizică. Știm cu toții că ceea ce duce la consumul de droguri este cât de bine mă simt eu emoțional. Dacă eu emoțional nu sunt bine ca tânăr, cu siguranță că alternativa spre consum este oarecum o direcție. Important rămâne ce facem ca părinți, pentru că dependența este o tulburare afectivă. Atâta timp cât eu am o problemă în familie ca adolescent și părintele nu este prezent emoțional, indiferent de celelalte disponibilități de pe piață, mă voi duce spre ceva care mă reglează emoțional”, a mai adăugat Mariana Iridon.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/