Mai încearcă o dată… Parteneriat între proprietari și Primărie pentru restaurarea centrului istoric

Piața Drăgan, emblema istorică a orașului Lugoj, este singurul ansamblu arhitectural de la cumpăna anilor 1800 și 1900 păstrat relativ intact și care poate fi considerat o „carte de vizită” a orașului, demnă de a fi arătată oricărui turist din țară sau străinătate.

Piața, dominată de Catedrala greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt”, a fost restaurată parțial în timpul fostei administrații. Patru clădiri, inclusiv sediul actual al Poliției (fosta Primărie a Lugojului antebelic), și-au recăpătat vechiul aspect și farmec de epocă, chiar dacă nu în toate cazurile lucrările au fost sută la sută conforme cu originalul. Este adevărat, la capitolul restaurări reușite se încadrează și impresionantul edificiu al Palatului Bejan, dar aici meritul este exclusiv al proprietarilor, urmași ai familiei Bejan.

Deși restaurarea completă a întregului ansamblu de clădiri de patrimoniu fusese anunțată încă din 2017, în perspectiva celebrării centenarului Marii Uniri, nimic nu s-a urnit în anii ce au urmat. Problema este complicată de faptul că unele clădiri nu aparțin integral primăriei, ci doar parterul, de exemplu, iar etajul este al unor persoane private, care și-au amenajat acolo locuințe, birouri, cabinete medicale etc.

Nu poți să stai în centru și să cadă casa pe tine

Primarul Claudiu Buciu vede rezolvarea problemei printr-un parteneriat între Primărie și proprietarii care trebuie să contribuie la refacerea fațadelor.

El a fost foarte direct atunci când a declarat: „Dacă vrei casă în centru, atunci trebuie să o și întreții. O casă în centru este 100.000 de euro, iar într-un cartier ca Micro II, este undeva la 40.000. Dacă nu poți sta în centru, te muți într-un cartier și în centru va veni un om cu bani, care își permite să renoveze clădirea, fațada. Asta e realitatea, degeaba ne ascundem și ne facem că nu o vedem. Stăm în centru și cade casa pe noi”.

Facilități pentru proprietari

Sunt cazuri de fațade, cum ar fi cea a Palatului Poporul (edificiul cu fostul magazin Moto Velo pe colț), la care proprietarii trebuie să pună bani pentru ca acestea să fie renovate. Intenția administrației locale este ca renovările din centru să se facă doar după documente de epocă și planuri care arată exact cum au fost acele clădiri, inclusiv ornamentele și inscripțiile de pe fațade.

Edilul-șef spune că, după analiza fiecărui imobil în parte, „vom elabora o hotărâre de consiliu care să le dea facilități proprietarilor și de la anul vom încerca să renovăm imobilele respective. Desigur, asta se va face în parteneriat cu proprietarii, că altfel nu avem cum. Vor fi convocați toți proprietarii și suntem încredințați că vom găsi o soluție”.

Sediile de partid nu sunt excepție de la regulă

Fostul sediu MRF sau casa avocatului Partoş este un caz aparte, pentru că de gospodărirea ei ar trebui să se ocupe, așa cum am scris de nenumărate ori, partidele politice PSD și PNȚCD. „Clădirea a fost ridicată într-un stil scession foarte reuşit, cu detalii frumoase. Soluţia găsită pentru spaţiul comercial, gangul de intrare şi casa scărilor este foarte ingenioasă, având în vedere spaţiul îngust disponibil. Construită la 1907-1908, în perioada interbelică aparţinuse fraţilor Spitzer. Din păcate, clădirea şi-a pierdut mult din decoraţiile exterioare, odată cu căderea tencuielii.”, remarca muzeograful Oliviu Gaidoş. Partea de la stradă aparține celor de la PNȚCD, iar interiorul, celor de la PSD.

Actualul primar susține că ambele organizații locale au datoria de a contribui la întreținerea fațadelor: „Pe cei de la PNȚCD i-am convocat și le-am propus să luăm noi sediul respectiv, ca să aranjăm clădirea, dar ei ne-au refuzat pe motiv că nu au unde să își desfășoare activitatea. Ce activitate, Doamne iartă-mă! Despre PSD, e greu de crezut că vor mai cheltui un leu. Cât au fost la putere pe plan local, au amenajat interiorul. Ce s-a renovat înăuntru, e treaba lor, dar ei au o cotă din clădire și trebuie să contribuie și la fațadă”.

Cu alte cuvinte, noua viziune de refacere a ansamblului arhitectural al pieței istorice presupune responsabilități nu numai din partea primăriei, ci și a proprietarilor, indiferent dacă e vorba de persoane fizice sau juridice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/