Mai bine moare, decât să își lase agoniseala de-o viață!

Locatarii blocului din Reșița care a explodat în urmă cu două luni nu și-au părăsit nici acum apartamentele care stau să cadă pe ei. Situația financiară îi pune în poziția de a-și risca zilnic viața locuind în blocul grav afectat de explozie.

În urmă cu două luni de zile, un apartament de pe Aleea Gugu din Reșița a explodat din cauza unei acumulări de gaz. Apartamentul, situat la ultimul etaj al blocului, a fost distrus în totalitate, la fel ca toate celelalte locuințe de la etajele patru și trei. Deși de la parter la etajul doi blocul nu a suferit avarii importante, autoritățile au recomandat evacuarea întregii scări. Oamenii refuză însă să plece și speră ca până la urmă cineva să se ocupe de renovarea și rebranșarea la utilități a locuințelor lor. Firmele de asigurări le pun și ele bețe în roate.

”Cei de la asigurări au zis că este cuprinsă și explozia. Când ne-am dus au zis că ne dau bani  ca să astupăm găurile, pereții care sunt crăpați în bucătărie și în cameră. Au zis că o mână, două de ciment, cât ne trebuie? Noi am zis că asta nu e atribuțiunea noastră, e a unui constructor. Ei au zis că blocul trebuie reparat, nu trebuie demolat, că sunt numai fisurile astea de la parter până la etajul doi și ne dau 4-500 de lei”, ne-a declarat Stela Ică, una dintre locatarele blocului explodat.

În situația bătrânei sunt și ceilalți vecini ai săi care nu au plecat din blocul de pe Aleea Gugu. Oamenii sunt îngrijorați că vine iarna, iar ei stau în apartamentele lipsite de utilități.

”Eu am rămas acolo în bloc și nu avem decât curent. Nu este apă, nu este gaz, nimic. Am muncit o viață întreagă, dar acum nu am bani să mă pot muta. Eu am ieșit în pensie de boală. Am declarat pe proprie răspundere că rămân acolo, dar am scris și motivele mele. Nu am refuzat să mă mut, dar am zis că nu îmi permit”, a adăugat bătrâna care își riscă zilnic viața în propria casă.

Autoritățile le-au oferit un acoperiș deasupra capului celor care nu mai au unde să locuiască în urma exploziei. Pentru ei a fost pus la dispoziție un imobil din zona stadionului Gloria din Govândari. Cei care locuiesc însă acolo sunt speriați că nu vor reuși să treacă peste iarnă. Nu au posibilitatea de a face mâncare sau de a spăla în locuințele provizorii, iar cheltuielile sunt mult peste posibilitățile lor financiare.

”Eu am rămas acolo în bloc. Ne-au dat cameră la hotel, dar am înteles că sunt în jur de 5-6 milioane cheltuielile. Vreo trei milioane costă căldura, apa caldă vreo 20 de lei metrul cub, apa rece cam 50 de lei metrul cub, plus gunoi, plus femeie de serviciu. Eu atât am pensia, 580 de lei și nu mă pot încadra” a declarat pentru ”Express e Banat” Stela Ică.

Primăria orașului a convocat astăzi o întâlnire cu reprezentanții locali și județeni în vederea găsirii unei soluții. S-a discutat chiar posibilitatea mutării locatarilor într-un cămin de elevi de la unul din liceele din Reșița până la remedierea problemelor și repararea blocului.