Cum a început campania electorală

Candidații la alegerile parlamentare ce au loc pe data de 09 decembrie încep să comunice cu cetățenii prin materiale care pot fi interpretabile din punct de vedere legal. Asta le ridică semne de întrebare cărășenilor care ajung în posesia unui fluturaș pe care apare poza vreunuia dintre viitorii deputați.

Medicul Aurel Duruț, candidatul USL pentru ocuparea unui post de senator pe Colegiul 1, a tipărit câteva mii de fluturași, prin care le adresează cărășenilor o serie de întrebări referitoare la ce măsuri și-ar dori să ia, în cazul în care ajunge în Parlamentul României. Pentru că momentul în care a luat decizia să îi împartă precede perioada de campanie electorală, dă naștere unui val de suspiciuni în rândul electoratului, care se simte fentat de decizia candidatului.

Cu toate acestea, medicul Aurel Duruț explică faptul că nu aceasta a fost intenția lui. „Este doar o întrebare pe care o adresez cetățenilor. Vreau să văd cu ce îi pot ajuta în cazul în care ajung în Parlamentul României. Fluturașul nu are însemne electorale pe el. Oamenii mă pot contacta, în cazul în care au de adăugat ceva la problemele pe care le-am sesizat eu”, a declarat candidatul USL . Acesta a adăugat că înainte să ia decizia de a trimite fluturașii în tot județul s-a consultat cu specialiști, care i-au confirmat faptul că materialul său nu poate fi interpretabil. „Atunci când încep campania electorală, voi tipări flyere cu însemnul USL pe ele și mă voi întâlni cu oamenii, ca să le ascult problemele pe care le au”, a subliniat medicul.

Ce spune Legea
Oficialii de la BEJ spun că, potrivit Legii 35 privind organizarea alegerilor, Biroul Electoral Județean se poate sesiza de nereguli privind campania, doar odată ce aceasta începe, și pe perioada ei. Chiar și așa, forul nu se poate autosesiza, ci plângerile trebuie depuse, pentru ca organele statului să poată lua măsuri. „Pe rolul Biroului Electoral Județean nu s-a înregistrat nicio contestație în ce privește desfășurarea procesului electoral”, a declarat judecătorul Rustin Ciasc, președintele BEJ Caraș-Severin.


Rustin Ciasc, președinte BEJ Caraș-Severin

Mai mult decât atât, în perioada care o precede pe cea de desfășurare a campaniei electorale, organele de poliție trebuie să soluționeze orice neregulă apare pe această temă. Nici polițiștii însă nu au primit vreo sesizare despre potențiale încălcări ale prevederilor legale.

Deși decizia candidatului la Senat de a împărți fluturași înainte de începerea campaniei este discutabilă, partidele politice din opoziție au întârziat să aibă vreo reacție pe această temă.