Iacob Chişărău: “N-am bani, avere, am un singur lucru la care ţin foarte mult: cuvântul meu”

Directorul SC Moldomin Moldova Nouă a negociat la sânge şpaga pentru vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, iar asta îl costă deocamdată patru ani şi jumătate de închisoare.  

Iacob Chişărău şi-a riscat libertatea pentru ca societatea Mineco să poată valorifica activele întreprinderii miniere de la Moldova Nouă şi să nu fie schimbat lichidatorul judiciar al acesteia, stabilit de către Tribunalul Caraş-Severin. A rezolvat soluţionarea favorabilă pentru Mineco a proceselor de la Curtea de Apel Timişoara cu vicepreşedintele Cătălin Şerban. În schimbul a 100.000 de euro, plătibili în două tranşe, acesta din urmă trebuia să influenţeze completul de judecată.

Ambele recursuri au fost respinse, ceea ce sugerează că a şi reuşit. Iacob Chişărău s-a dus după prima tranşă a şpăgii până în Sebia, acolo unde s-a întâlnit cu doi sârbi, reprezentanţi ai Mineco. Directorul Moldomin a negociat înainte însă în hotelul Pullmann din Bucureşti. Acolo s-a întâlnit cu unul dintre sârbi şi i-a explicat că banii trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la judecătorul Cătălin Şerban. “Eu sunt sunat din două în două ore. Pentru că eu nu mi-am ţinut obligaţiile. Eu mi-am dat cuvântul de onoare acolo, că altfel nu a vrut să facă. Eu nu mă pot întoarce aşa înapoi. Dacă… n-am nicio… deci, eu am fost tras pe sfoară într-un fel. Putea să spună că nu, putea să spună: nu pot, îi spuneam nu pot şi se termina povestea, rezolvam… rămânea aşa. … lu’ domnul acesta acesta că eu n-am timp, nu mai, spuneţi-i lui domnu’ ăsta că eu n-am bani, avere, am un singur lucru la care ţin foarte mult: cuvântul meu. Iar dacă mi-am pierdut pe ăsta, mi-am pierdut totul”, a fost interceptat de DNA, Iacob Chişărău.

Până la urmă, cel tras pe sfoară a fost vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban. Chişărău a acceptat să-i întindă acestuia o capcană, procurorii DNA prinzându-l în flagrant cu cei 50.000 de euro primiţi cu titlu de mită. E în arest şi la această oră, judecat pentru fapte de corupţie.