Magistrații instanței supreme au refuzat cătușele cerute de procurorii DNA în dosarul șpăgilor de la DRDP Timișoara!

Toți cei opt reținuți ieri de DNA și prezentați astăzi Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă au fost puși în libertate în această seară!

Magistrații au considerat, după ore întregi de audieri, că măsura preventivă a controlului judiciar este suficentă. Potrivit DNA Timișoara, Cristian Ispravnic, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara și vicepreședinte județean în PSD, a comis 9 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 5 infracțiuni de luare de mită și tot atâtea de abuz în serviciu, precum și infracțiunea de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată. 

Cristian Hogea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte județean PSD, e acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată,  trafic de influență în formă continuată, folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (8 infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. 

Elisabeta Miuțescu e angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, în sarcina acesteia fiind reținute 3 infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată, complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și complicitate la luare de mită, 

Cristian Dima este și el angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II și e acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și alte două infracțiuni complicitate la luare de mită, 

Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, e învinuit de 8 infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, luare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

Mirel Pascu, liderul PSD Bocșa, șef la Departamentului Juridic din cadrul DRDP Timișoara, e pus sub acuzare pentru folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alin Băețan, inginer în cadrul Direcției, e acuzat de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

În același dosar, Anca Stoenescu, șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, e acuzată de abuz în serviciu.În cauză, subliniază DNA, se desfășoară acte de urmărire penală și față de deputatul Dorel Gheroghe Căprar, președintele PSD Arad, în sarcina căruia s-au reținut 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită, 3 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dar și față de deputatul de Arad Florin Tripa, acuzat de 2 infracțiuni de folosire a influenței și tot atâtea de complicitate la abuz în serviciu. Senatorul PSD de Caraș-Severin, Ionuț Chisăliță, e acuzat la rândul său de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Fapte de corupție sunt reținute și în sarcina altor patru persoane: Bogdan Munteanu, șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul DRDP Timișoara, Ioan Zamiska, controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1,Raul Ținte și Nicoleta Lazarov, controlori trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița.

Cercetările procurorilor DNA au urmărit “protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar), ajungându-se până la sume amețitoare, de ordinul zecilor de mii de euro. Anchetatorii au urmărit totodată și modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. 

10.000 de euro un post de controlor de trafic!

„Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani”, informează DNA. Directorul Ispravnic s-ar fi ales cu sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană!

Taxă la partid!

Social-democratul Căprar ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid, arată DNA. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută. 

Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia. 

DNA mai spune că Mircea Lucaciu și Mirel Pascu ar fi țintit funcții de conducere în cadrul instituții bazându-se pe influențe politice. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/