Primăria pierde terenul din cartierul de vile

Mai mulţi proprietari ai unor terenuri situate deasupra Camerei de Comerţ, într-o zonă în care urmează să se ridice un cartier întreg de vile, se tem că speculanţii imobiliari îi vor lăsa fără pământ. Au şi de ce, pentru că până şi Primăria Reşiţa riscă să rămână fără mai mult de 11.000 de metri pătraţi, în aceeaşi zonă.

La ieşirea din Reşiţa, pe drumul spre Lupac, mai jos de stema oraşului, s-au ridicat deja câteva vile, iar ceva mai mult de 20 sunt proiectate şi urmează să li se pună piatra de temelie în această primăvară. Drum de acces există, reţea de energie electrică la fel şi chiar Internet, cablu TV şi telefonie. Preţul terenului în această zonă, viitor cartier rezidenţial, a ajuns la 25 de euro metrul pătrat. Speculanţii imobiliari nu întârzie nici ei să-şi manifeste interesul pentru terenurile din această zonă, mai ales că, o simplă rectificare de Carte Funciară te poate face proprietar peste noapte.

Terenuri împărţite în sala de judecată
Ruja Tablă, spre exemplu, care deţine de mai multă vreme 11.500 mp de teren în zona respectivă, a obţinut în instanţă dublarea suprafeţei. Practic, Judecătoria Reşiţa i-a acordat acesteia 11.500 mp din terenul municipalităţii. Florin Nedelea, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Reşiţa, confirmă acest lucru. “Este un proces pe rol în acest sens. Instanţa de fond i-a dat câştig de cauză, într-adevăr, dar procesul este acum în faza de recurs”, a precizat Nedelea.
În situaţia în care sentinţa Judecătoriei Reşiţa ar rămâne definitivă, ar avea de suferit cel puţin alţi trei proprietari din zonă. Marinel Cremene este unul dintre aceştia. “Eu stau acolo de 45 de ani, dar în 2007 am mai cumpărat 5.700 mp, teren care a fost delimitat prin ţăruşi şi borne de topograf în momentul în care am fost pus în posesie. În 2008, Ruja Tablă a deschis proces şi a cerut rectificare de Carte Funciară. Avea 11.509 mp, iar în instanţă a obţinut dublarea suprafeţei. Nu s-a ţinut cont de expertiza cu trei topografi, de nimic şi a ajuns să primească 11.509 mp din terenul Primăriei Reşiţa”, susţine Marinel Cremene.
Supărarea omului nu e legată de faptul că municipalitatea ar pierde astfel o suprafaţă importantă, unde metrul pătrat este foarte scump, ci pentru că proprietatea sa a fost mutată 50 de metri mai sus. Terenul e mult mai denivelat aici şi mai prost amplasat. “Terenul din zonă e parcelat deja pentru 26 de vile şi mai multe sunt deja în construcţie. E interes mare pentru aceste terenuri”, explică Marinel Cremene.

Plângere penală pentru topograf
Până ca instanţa să hotărască soarta terenurilor respective, topograful Cristian Crîsta s-a ales cu plângere penală. “Acest topograf a fost la identificarea terenului nostru în 2007, când l-a marcat prin ţăruşi şi borne exact aşa cum fusese delimitat şi în 2004. Nimeni nu a avut de făcut vreo obiecţie. Apoi, acelaşi topograf ne-a mutat parcela mai sus cu vreo 50 de metri. I-am făcut plângere penală, dar ne-a fost respinsă pe motiv că faptele s-au prescris”, a mai spus Cremene. Vom reveni!

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629124665035″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/