Bugetul Reșiței, amânat de disputele consilierilor

Războiul politic dintre consilierii locali se resimte tot mai tare la ședințe. La plenul de astăzi, de exemplu, cel mai important subiect de pe ordinea de zi, a fost amânat deși înainte de plen au loc ședințe pe comisii. Reșițenii sunt acum la limita legalității.

Cel mai important subiect de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de astăzi a fost aprobarea bugetului Reșiței pentru anul în curs. Asta pentru că, legea nu permite întârzieri mai mari de 45 de zile de la aprobarea celui de la nivel de Caraș-Severin. Discuțiile au fost declanșate de viceprimarul orașului, Cristian Panfil (PD-L), care a dezaprobat modul în care au fost repartizați banii pe domenii de activitate. În plus, acesta a adus acuze și mai grave. „În forma actuală, bugetul nu este legal pentru că depășește realizările de anul trecut, ceea ce se vede de la prima pagină. În plus, s-a stabilit că vor veni 23 de milioane de lei pe fonduri europene, dar proiectele nu au fost încă aprobate. În calitate de viceprimar, nu pot să accept un buget care prevede doar achitarea datoriilor de anul trecut. Asta înseamnă că nu facem investiții! În plus, școlile nu au primit bani”, a spus viceprimarul Reșiței, Cristian Panfil, care a cerut amânarea proiectului de hotărâre.

În replică, edilul Reșiței, Mihai Stepanescu a venit și el cu precizări. „Ce să împărțim dacă avem tot mai puțini bani?!Poate interveniți să primim mai mulți. Dați-mi posibilitatea să le mulțumesc celor care împart banii. Am făcut un calcul matematic, atunci când am structurat bugetul. Ne putem vedea în orice zi, nu este nicio grabă, dar vă rog să înțelegeți că este greu să împarți un sac tot mai mic, încărcat cu anumite impuneri legale, care nu existau până acum, dar pe care trebuie să le respectăm”, a spus Mihai Stepanescu, primarul orașului.

Democrat-liberalii au atacat atitudinea executivului. „Iau poziție față de poziția unei administrații locale care folosește cuvântul „dați-ne!”. Administrație, adu bani! Fă tot ce știi să aduci bani prin proiecte europene, transfrontaliere. Nu vă eschivați de lipsa de bani cu „dați-ne”, ci scrieți proiecte. Până la urmă, faptul că este un buget care nu acoperă toate cerințele primăriei, înseamnă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit”, a spus Dumitru Secășan, consilier local al PD-L.

În ce îi privește pe consilierii PSD, aceștia și-ar fi dorit ca bugetul să fie votat şi au sărit în apărarea edilului-șef. „Nu înțeleg pentru ce să amânăm subiectul. Astea sunt veniturile încasate și aprobate. Sunt de acord să dăm bani la școli, dar de unde să îi luăm”, a spus Ioan Crina, PSD.

Directorul economic din cadrul Primăriei, Maria Uzun a ținut să sublinieze faptul că discuțiile nu mai pot fi amânate la nesfârșit pentru că sumele nu sunt mari și nu mai sunt de făcut alte discuții pe buget, în contextul în care legislativul este presat de timp să îl aprobe. Cu toate acestea însă, proiectul de hotărâre a fost amânat. O nouă discuție pe acest subiect are loc joi, de la ora 11.00.