Mafia halatelor albe nu a manipulat nimic! La Spitalul din Caransebeș conflictul a fost stins

untitled design set 970x90 px

Sub conducerea managerului interimar Călin Grozăvescu, Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș a reușit să rezolve cea mai gravă problemă din ultimul an, ce punea piedici dezvoltării și funcționării normale a unității spitalicești. Grozăvescu spune că nu mai există sciziune între conducerea Spitalului și Primărie pe de o parte și Societatea Civilă Medicală, pe de altă parte.

La inițiativa lui Călin Grozăvescu s-a încetat pe cale amiabilă contractul de concesiune privind cabinetele medicale aflate în posesia Societății Civile Medicale din fosta Policlinică, prin semnătura tuturor factorilor implicați. S-a reușit să se stingă un conflict creat de vechea conducere a spitalului prin impunerea unui mod de acțiune intempestiv și brutal în ceea ce privește înființarea și deschiderea ambulatoriului de specialitate al spitalului, spune Călin Grozăvescu:

S-a demonstrat astfel că, de fapt, toate părțile implicate în acest conflict aveau ca scop, în realitate, binele Spitalului și bunul mers al lucrurilor, infirmând lozinca devenită obsesivă și repetată cu obstinație în ultimul an, că doctorii, organizați într-o așa-zisă mafie a halatelor albe, ar fi reușit să manipuleze în mod continuu Ministerul Sănătății, DSP-ul, primarul, Consiliul Local și alte instituții ale statului pentru a căpușa și a suge sângele poporului și al Spitalului”.

Managerul Spitalului spune că înființarea ambulatoriului de specialitate a fost adusă în discuție cu mulți ani în urmă, înaintea mandatului de primar al lui Felix Borcean. Primarul de la acea vreme a început o negociere de lungă durată cu conducerile spitalului și cu medicii implicați, stabilindu-se clar criterii și argumente pro și contra deschiderii unui ambulator integrat.

Concret, la acea vreme spitalul nu avea la dispoziție un număr suficient de medici în spital sau pe piață pentru a putea susține un ambulatoriu integrat. Ca regulă, un spital își poate permite să întrețină un ambulator integrat dacă are un număr minim de medici pe fiecare secție, astfel încât actul medical pe secțiile respective să nu sufere prin trimiterea unui medic, să lucreze în altă parte. În ceea ce privește afirmația că ambulatoriul privat ar fi creat datoriile spitalului în cei 18 ani de funcționare, nimic nu este mai FALS. Drept dovadă stă faptul că în primii 11 ani de funcționare ai ambulatoriului privat, spitalul nu a avut  nicio datorie. Datoriile au început să apară ca urmare a unei disfuncționalități în bugetarea caselor de asigurări din întreaga țară. Ca dovadă și ca un gest de recunoaștere a vinei pe care o avea statul în această speță, la sfârșitul fiecărui an, Ministerul de Finanțe trimitea bani fiecărui spital pentru a-si suplimenta bugetul și pentru a plăti arieratele acumulate în anul respectiv”, menționează Grozăvescu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Managerul spune că din 2016, după schimbarea Guvernului, s-a stopat rectificarea anuală. În consecință, datoriile spitalelor au crescut mai mult sau mai puțin, în mod constant.

În privința spitalului din Caransebeș până în 2017, datoriile totale creșteau cu câte două milioane de lei pe an, în condițiile în care venitul lunar al spitalului era de 1,2 milioane lei. În 2018 veniturile spitalului au crescut la 2 milioane lei lunar, datorită îmbogățirii Casei de Sănătate și datorită faptului că medicii au internat mai mulți pacienți pe luna și au rezolvat cazuri mai complicate. În noile condiții datoriile totale ale spitalului au crescut în 2018 cu 4 milioane de lei. În anul 2019, în aceleași condiții bugetare, datoriile totale au crescut cu 5 milioane lei iar în 2020, în primele patru luni datoriile totale au crescut cu 4,1 milioane lei. În acest context trebuie precizat că mărirea salariilor personalului medical, din 2018, nu a afectat deloc bugetul spitalului, deoarece toată creșterea este suportată de către stat”, spune Grozăvescu, care se întreabă ce legătură a avut Ambulatoriul privat cu această explozie a creșterii datoriilor în ultimii doi ani, în condițiile în care veniturile spitalului aproape că s-au dublat. Cel mai probabil răspunsul la această întrebare aproape retorică, va fi dat de către instituțiile abilitate.

Referitor la Ambulatoriu, în condițiile în care în prezent se vede o creștere a numărului de medici angajați în spital, nu mai există nicio opreliște pentru a fi pus în funcțiune. Mai trebuie doar finalizate lucrările de reabilitare și dotarea corespunzătoare a fiecărui cabinet cu mobilier și ustensile sanitare specifice fiecărei specialități, lucru care revine în responsabilitatea Primăriei. „În urma discuțiilor avute cu reprezentanții DSP Caraș Severin în luna mai, cu privire la reluarea internărilor în spital, s-a discutat și tema avizării sanitare a cabinetelor din ambulatoriu. Concluzia a fost clară, în primul rând trebuie terminate lucrările, puse în funcțiune toaletele pentru pacienți și dotate specific cabinetele medicale. În concluzie, mulțumesc pe această cale tuturor părților implicate pentru tot ceea ce s-a făcut, pozitiv, în privința reînființării ambulatoriului spitalului din Caransebeș și în urma împăcării cu societatea civilă medicală, având încredere deplină în continuarea implicării primăriei, mă declar un optimist convins”, spune managerul interimar, Călin Ioan Grozavescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/