„M-am întrebat dacă nu cumva merit mai mult decât bătăi și umilințe”. Mărturia unei tinere, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

O tânără în vârstă de 37 de ani, care locuiește într-un spațiu destinat protejării victimelor violenței domestice, a transmis un mesaj emoționat de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Ana este doar una dintre femeile care au decis să rupă cercul violenței și să apeleze la serviciile oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș.

„Numele meu este Ana, am 37 de ani și, de aproape o lună, stau într-o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Uneori nici nu îmi mai amintesc unde a început povestea asta, dar încerc să memorez destinația, să reconstitui în fiecare dimineață drumul către cine vreau să fiu. La 19 ani am cunoscut un bărbat care, pentru aproape 17 ani, a fost omul pe care m-am bazat și care din păcate a avut grijă să mă facă să mă simt suficient de neimportantă, încât să mă consider norocoasă că am pe cineva lângă mine. Pe parcursul călătoriei, m-am întrebat dacă nu cumva merit mai mult decât bătăi și umilințe și, de prea multe ori, mi-am răspuns mie însămi: <<nu, nu meriți mai mult>>”, a mărturisit tânăra.

Ana povestește că își dorea să pună capăt coșmarului, dar de fiecare dată s-a simțit izolată, nu avea prieteni, așa că a decis să se întoarcă la el.

„Și m-am întors la el, de patru, cinci, șase ori, cine mai știe, m-am întors de fiecare dată pentru că mi se părea că fără el nu pot face nimic, nu sunt nimic. E greu să pleci din locuri familiare, chiar dacă locurile alea dor de multă vreme, uneori mi se pare că nu mai văd ieșirea, mă surprind dezamăgită de faptul că lui nu îi pasă unde sunt, cine sunt de parcă nu aș fi înțeles nimic din tot ce s-a întâmplat”, a mai spus tânăra.

În cele din urmă, Ana a decis să rupă cercul violenței și să apeleze la serviciile oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

„Aici, la acest centru pentru femei aflate în situația mea, am început să mă redescopăr, să cred în mine, să văd că există persoane cu povești de viață asemănătoare și, cel mai important, primesc sprijinul de care am nevoie ca să merg mai departe. Cu ajutorul oamenilor de aici am reușit să adun bucățile de puzzle care erau sufletul meu, să le pun la loc, să dau forma femeii care sunt: puternică și cu credință în viitor. În secunda asta îmi place să cred că am plecat definitiv, cumva simt că e definitiv. Am o fetiță pentru care vreau să fiu cineva, fără cârje pentru suflet și fără răni nevindecateˮ, mărturisește tânăra.

Pentru femeile care au nevoie de ajutor, DGASPC Timiș a implementat, în parteneriat cu Agenția Națională Pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”

În cadrul proiectului, victimele violenței domestice beneficiază, în județul Timiș, de serviciile necesare, oferite prin intermediul unei locuințe protejate.

„Acest sprijin este cu atât mai util cu cât, adeseori, victimele violenței domestice necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă. Scopul acestui serviciu presupune asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței domestice: găzduire cu capacitate de până la șase locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului”, au transmis reprezentanții DGASPC Timiș.

De asemenea, victimele pot beneficia de consiliere psihologică, consiliere vocațională sau juridică.

„Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, încurajăm toate femeile care se află într-o relație abuzivă să apeleze la serviciile oferite de instituția noastră și de instituțiile partenere. Fie că vor beneficia de consiliere juridică, consiliere psihologică, consiliere vocațională sau chiar de găzduire pentru o anumită perioadă de timp, toate aceste femei vor fi sprijinite de profesioniști care știu să le ofere suportul necesar pentru a se reabilita și merge mai departe”, mai transmit reprezentanții DGASPC Timiș.