România înregistrează aproape în fiecare zi peste 1.000 de cazuri de coronavirus, iar Timișul face parte din primele 10 județe cu cele mai multe îmbolnăviri. Peste 200 de pacienți sunt internați în spitalele COVID din județ, iar printre ele se află și sistemul modular de pe stadionul CFR. Tot de acolo vin și mărturiile cadrelor medicale aflate în linia întâi.
Sistemul modular medical de izolare și tratament, ridicat de MApN și inclus ca secție de Boli Infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Timișoara, a primit pacienți în 22 iulie. Medicul Andra Podgoreanu face parte din echipa SMMIT încă din ziua în care s-a stabilit că Timișoara va avea un astfel de spital.
„Am început de la schiță, din prima zi am fost aici, am primit toate schițele și ușor, ușor, am ajuns să ne coordonăm și să realizăm ceea ce acum, un spital plin de pacienți, din păcate. Sunt acei pacienți de care, nouă, echipei medicale, ne este drag și ne face plăcere să-i tratăm pentru că ei înțeleg gravitatea situației. Ei sunt pacienți responsabili, care înțeleg că trebuie să fie sub supraveghere medicală și trebuie să-i protejeze pe cei din jurul lor și nu doar familia. Sunt responsabili.”, a explicat, pentru ziarul Observatorul militar, locotenent medic Andra Podgoreanu, specialist ORL în cadrul SMMIT Timișoara.
Oana, un alt medic militar, spune că lupta este dificilă din cauza faptului că omenirea nu s-a mai întâlnit cu această patologie, iar de multe ori specialiștii nu știu la ce să se aștepte.
„Discrepanţa între aspectul clinic şi gravitatea examinărilor paraclinice este uneori frapantă, iar rapiditatea cu care pacientul se degradează este de ordinul minutelor. Virusul există şi poate fi periculos, iar în cazuri grave chiar letal. Chiar dacă forma bolii este una uşoară sau asimptomatică, senzația de prizonierat din timpul internării crează pentru unii pacienți un disconfort uriaş. În ultima vreme ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de forme medii, ceea ce înseamna o afectare a plămânului mai mult sau mai puțin severă. Evoluția spre vindecare este uneori mai lentă în ciuda eforturilor noastre şi a tratamentului, pacientul fiind transferat într-o unitate de terapie intensivă. Prin urmare, este imperios necesar să respectăm măsurile de igienă corespunzătoare şi să purtăm mască ori de câte ori este necesar.”, a transmis medicul.
Căpitanul psiholog Adriana Neagu a spus că au existat pacienți care au vrut să plece acasă, dar, până la urmă, echipa SMMIT i-a convins să rămână internați.
„Așa reușim să realizăm o punte de legătură cu ei. Am avut doi pacienți pozitivi COVID-19 care au vrut să plece. În primul rând, au negat ideea că ar avea boala. Am discutat cu ei și a doua zi i-am sunat. Erau mai liniștiți și și-au dat seama că numai dacă rămân în spital vor fi bine. Rezistăm. Faptul că primesc un feedback pozitiv din partea pacienților mă motivează cel mai mult. Apoi, din partea colegilor, din nou, ceea ce mă face să merg mai departe.”, a spus Adriana Neagu.
Peste 25 de cadre medicale, printre care și șase medici, au grijă de pacienții internați în Spitalul de Campanie de pe stadionul CFR din Timișoara.