Luni şi marţi, ultimele zile pentru depunerea Declaraţiei Unice

Marţi, 31 iulie 2018, este ultima zi în care mai poate fi depusă la Finanţe Declaraţia Unică, fără a fi aplicate sancţiuni pecuniare.

Declarația unică poate fi depusă online, prin intermediul aplicației ce poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, ori direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. 

„Pentru depunerea online a Declarației Unice până la 31 iulie 2018 se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 și plătit integral până la 15 martie 2019. Bonificația se acordă corespunzător și pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii. Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declarației Unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336 alin. (3) din Codul de Procedură Fiscală“, informează Gabriela Urcan, de la Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul Finanţelor Publice Timişoara.

Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune Declarația Unică.