Banii europeni: Ce se întâmplă în România cu fondurile de coeziune?

Freedom House România și partenerii dedică un nou proiect jurnaliștilor din presa locală și centrală: „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de Comisia Europeană prin DG Regio.

Proiectul cuprinde seminare și dezbateri locale și va genera peste 300 de articole despre ce se întâmplă în România cu banii primiți în calitate de stat membru al Uniunii Europene, articole publicate pe platforma www.PressHub.ro – rețea inovatoare de presă – și în publicațiile partenere: RFI Romania, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viaţă Liberă (Galați) & Ziarul de Iasi, precum și Express de Banat, una dintre publicațiile parte a rețelei locale.

Proiectul a pornit vineri, 27 iulie, cu un seminar de două zile care a adus laolaltă jurnaliști, specialiști în domeniul gestionării și controlului fondurilor europene, alături de experți în achiziții publice, în scopul de a-i specializa pe ziariști în domeniul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI). În cele două zile de seminar, peste 30 de jurnaliști din presa locală și centrală au dobândit noi informații și au inventariat problemele cu care se confruntă România în gestionarea acestor bani, o miză crucială pentru dezvoltarea economico-socială a țării.

Având la îndemână aceste date, în următoarea etapă a proiectului, jurnaliștii implicați prezintă, în peste 300 de articole publicate în perioada septembrie 2018 – aprilie 2019 pe platforma www.PressHub.ro și în publicațiile partenere, răspunsuri la întrebări precum:
Care este rolul politicii de coeziune? Cum sunt finanțate proiectele? Cum promovăm bunele practici și reducerea birocrației pentru îmbunătățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune? Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanțate? Cum creștem impactul acestor bani intrați în România?

Seminarul a abordat teme precum: vulnerabilitatea fondurilor europene în achiziţiile publice; structurile de gestionare și control al fondurilor la nivel naţional, principii de gestionare a fondurilor și de implementare a proiectelor; greșeli frecvente și lecții învăţate; cine şi cum controlează fondurile europene; liberul acces la informațiile de interes public.

„Primul eveniment din seria “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de Comisia Europeană prin DG Regio, a ajuns la final. Astăzi i-am ascultat pe Catiusa Ivanov, Ovidiu Nahoi, Cristi Pantazi, Claudiu Padurean, Gabriel Baciu. Mulțumim tuturor participanților și partenerilor. Rezultatele vor fi disponibile în curând, pe platforma www.PressHub.ro / PressHub – rețea inovatoare de presă – și în publicațiile partenere”, ne-a declarat Cristina Guseth din partea Freedom House România.