Lună și bec pe drumurile naționale din Caraș-Severin până la 1 mai!

cosire vegetatie drum unimog

Pentru a evita reducerea vizibilității pe drumurile naționale din Caraș-Severin, prefectul Ioan Dragomir a cerut ca, până în 1 mai, toate tronsoanele din administrarea DRDPT să fie curățate de vegetație.

Într-o ședință recentă derulată la Instituția Prefectului Caraș-Severin, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat șefului secției de Drumuri Național Caransebeș să acorde atenție sporită în această perioadă vegetației de pe marginea drumurilor pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Ioan Boba, directorul Secției de Drumuri Național Caransebeș, a atras atenția asupra personalului insuficient. „Avem un deficit destul de mare. Media de muncitori este de 4. Un district are în jur de 50 de kilometri în administrare. Cu 4 oameni e relativ greu să faci, să ții și partea carosabilă, să ții și curățenia pe drumuri, salubrizarea ne ocupă minimum două zile pe săptămână. Luni și vineri cu sfințenie facem ridicarea gunoaielor din parcări și de pe zona drumului. Mai rămân 3 zile în care, cu 4 oameni, pe 50 de kilometri… Dar aici vorbim de tufișuri. Partea de arbori… Noi am cam desființat plantația rutieră pe toate sectoarele de drumuri, nu mai avem arbori care să ne aparțină, decât pe zona Oravița-Nicolinț, la care se lucrează, au început tăierile, și mai avem ceva arbori în zona Caransebeș-Soceni, pe care vrem să îi licităm și să îi vindem pe picior. În rest, noi plantație rutieră nu mai avem.”

Prefectul Ioan Dragomir i-a cerut șefului SDN Caransebeș să întocmească un plan de acțiune, să menționeze zonele în care atribuția de curățenie intră în sarcina altei instituții și să finalizeze activitatea până la 1 mai. „Haideți să creionăm un plan de acțiune pentru îndepărtarea vegetației forestiere pe drumurile naționale. Cred că putem face lucrul acesta. Vă rog să discutați personal cu doamna director, să îi spuneți că este rugămintea mea și voi insista ca 1 mai să ne prindă cu drumurile așa cum trebuie. Vreau neapărat să facem lucrările astea de toaletare, de protecție și chiar să acționăm preventiv, să nu se întâmple ce s-a întâmplat la ieșire din Reșița. Dacă ne gândim așa, s-ar putea să se pună problema banilor, a bugetului. Cred că dacă am analiza nu ar fi chiar așa o mare problemă, având în vedere că dvs. dispuneți de un buget destul de serios, dacă mă gândesc doar la modul în care ați făcut aprovizionarea cu material antiderapant: sare, clorură, nisip. Veți avea sprijinul meu.”

Ioan Boba a anunțat că acordul cadru de toaletare a zonei adiacente drumurilor a expirat la sfârșitul anului trecut și este încă în procedură de licitație în acest moment. În ceea ce privește atribuțiile SDN, instituția poate cosi vegetația și îndepărta lăstărișul, însă arborii sunt în sarcina Direcției Silvice, a Gărzii Forestiere sau a proprietarilor privați.

Secția de Drumuri Naționale Caransebeș are și ea două utilaje proprii cu care Ioan Boba a promis că va face curățenie pe drumurile importante până de Paște: drumul european, drumul Caransebeș – Reșița și drumul Caransebeș – Hațeg.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/