Din Timișoara spre Iași sau Constanța cu 160 km/h

trenuri electrice

Timișorenii vor putea ajunge la malul mării sau în Iași cu trenuri rapide. ARF a reluat licitația pentru cumpărarea a 16 locomotive electrice noi ce vor merge cu 160 km/h.

Potrivit caietului de sarcini, trenurile care vor fi livrate Regionalei CFR Timișoara vor circula pe ruta Timișoara – Constanța și pe Timișoara – Iași. timpul petrecut pe drum ar trebui diminuat. Mai trebuie însă investiții și în infrastructura feroviară, pentru că, din cauza liniilor vechi se impun multe restricții de viteză.

Licitația s-a blocat după o contestație care a fost însă resprinsă și acum s-au reluat procedurile.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară a reluat licitaţia pentru achiziția a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii pentru o perioadă de 20 de ani, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia depusă de Alstom Transport SA”, a transmis ARF.

Acum, ofertele se pot depune până în 31 martie, termen prelungit de la 27 martie.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Se estimează că cele 16 locomotive electrice costă între 700 de milioane de lei și un milliard. Durata contractului/contractelor aferente loturilor atribuite va fi de 275 luni.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

 

banner maxagro