Lugojul, oraș-ghetou! Germania a inclus municipiul timișean pe lista accesului la pensii pentru supraviețuitorii Holocaustului

Germania a extins accesul la pensii pentru supraviețuitorii Holocaustului, iar pe lista „orașelor-ghetou” recunoscute se află și Lugojul.

Văduvele supraviețuitorilor sau supraviețuitorii Holocaustului care au lucrat în municipiul de pe Timiș, care au fugit din aceste oraș și s-au născut până în 1937 inclusiv, dar și moștenitorilor lor vor putea beneficia de o pensie socială de la statul german.

Aceasta este una pe viață, iar dacă văduva/văduvul a murit între timp, dreptul trece la a doua generație, adică copiii supraviețuitorului, care pot primi o subvenție pentru perioada de la 1 iulie 1997 până în ziua decesului supraviețuitorului.

leader board 728 x 90 px

Pentru a beneficia de pensia germană trebuie îndeplinite următoarele condiții (văduvele trebuie să îndeplinească condițiile de la punctele 1 și 3 și a doua generație ar trebui să îndeplinească cele trei condiții împreună):

  1. Supraviețuitorul decedatului s-a născut înainte de 1936 și nu a solicitat niciodată asigurarea socială germană.
  2. Supraviețuitorul și/sau văduva sa au murit după 27 iunie 2002. O a doua generație poate primi pensia dacă supraviețuitorul care era în ghetou a murit înainte de 2002, dar soțul lui a murit după).
  3. Supraviețuitorul a depus o cerere la Institutul Național de Asigurări din Israel pentru o pensie pentru limită de vârstă după 1 aprilie 1975.

Este important de menționat că acest drept nu este relevant pentru a doua generație, ci doar pentru supraviețuitorii care sunt în viață astăzi și care în prezent fie primesc doar o subvenție anuală, fie încă nu primesc nimic.

Pe lista „orașe-ghetou” deschise în România au mai fost incluse și Dorohoi, Brașov, Arad, Ploiești, Timișoara, Buhuși, Brăila, Deva, Sibiu, Suceava, Turda, Târgu Mureș și Ilia.

Supraviețuitorii Holocaustului din orașele românești recunoscute sunt, de asemenea, eligibili să primească bani prin intermediul Fondului Articolul 2 al Conferinței privind revendicările, care plătește 1.540 euro la fiecare trei luni.