Lugojul, feeric doar în centru! În cartierele orașului și la periferie bezna îți scoate ochii!

Funcționarea defectuoasă a sistemului de iluminat public din municipiu este una dintre problemele care stârnește în continuare nemulțumiri în rândul populației din Lugoj.

Dacă în zona centrală situația s-a mai schimbat în ultima perioadă prin montarea instalațiilor de iluminat festiv, care au adus mai multă lumină în perimetrul din zona 0, restul municipiului se confruntă cu aceleași probleme nerezolvate de ani întregi. Situația nu s-a îmbunătățit nici după ce Consiliul Local Lugoj a aprobat, la sfârșitul lunii septembrie, propunerea primarului Francisc Boldea, de a prelungi pentru o perioadă de doi ani contractul de întreținere cu ELBA, societate care a avut un contract inițial de mentenanță de 10 ani, când s-au înlocuit corpurile de iluminat de pe cei peste 3.000 de stâlpi cu echipamente mai moderne.

Edilul a motivat atunci că Lugojul ar putea rămâne fără iluminat festiv de sărbători, dacă nu se prelungește contractul. „E păcat să nu mergem în continuare cu contractul. Ar fi cea mai mare rușine pentru Consiliul Local să nu prelungim. Să rămână orașul fără iluminat festiv de sărbători”, a spus Francisc Boldea.

Pe bâjbâite, în cartiere

În continuare sincopele rețelei stradale de iluminat nu au fost rezolvate. Situația cea mai dificilă este în cartiere. Oamenii s-au săturat să mai facă sesizări pe care nimeni nu le ia în seamă și au început să se descurce fiecare cum poate, pentru a avea lumină pe străzile de reședință. În unele cazuri lugojenii și-au montat proiectoare, cumpărate din fonduri proprii pentru a scăpa de întunericul din fața caselor. „Ne e frică și să mai ieșim din casă, după ce se întunecă. Nu avem lumină la stâlpi de nu știu când. Am făcut sesizări peste sesizări, l-am pus pe fiul meu să pună un mesaj și pe aplicația telefonică lansată de Primărie, pentru a semnala anumite probleme din oraș, dar degeaba. Nu vine nimeni să pună un bec! Ne-am montat un proiector, pentru că avem și mașină în parcare și ne e frică să nu ne-o spargă cineva. Dar ce așteptări mai putem să avem, când pe mal, aproape de centru, atârnă firele și globurile de stâlpi. Vai și amar! Suntem mai rău ca la sat”, ne-a a spus Maria Nicolescu din Lugoj.

La ultima ședință a Consiliului Local Lugoj din 28 noiembrie, unul dintre consilieri a criticat din nou administrația pentru slaba gestionare a sistemului de iluminat public. „Becurile defecte de pe stâlpi în continuare nu se schimbă. Pentru ce s-a prelungit contractul? În față, la Brediceanu, nu a schimbat nimeni becurile arse și globurile lipsă”, a spus Ioan Haneș. Administrația locală nu recunoaște însă că iluminatul public are probleme majore, susținând că echipele de intervenție sunt prezente în oraș și schimbă becurile în 48 de ore de la sesizare, conform clauzei din contract.