Ludovic Orban: „Ştiţi ce vor să-i facă lui Marcel Vela?“

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat aseară că PSD i-a pus gând rău senatorului liberal Ion Marcel Vela. 

La finalul emisiunii „Jocuri de putere“ de la Realitatea TV, al cărei invitat a fost Ludovic Orban, jurnalistul Rareş Bogdan a ţinut să aprecieze prestaţia publică din ultimele zile a doi senatori liberali: Nicoleta Pauliuc şi Ion Marcel Vela. A fost momentul în care preşedintele PNL a făcut o declaraţie surprinzătoare.

„Ştiţi ce vor să-i facă (pesediştii, n.r.) domnului Vela? Vor să-i ia Comisia de apărare, pentru că a fost foarte activ“, a anunţat Ludovic Orban.

Liderul PNL nu a putut intra însă în detalii, dezvăluirea fiind făcută în chiar ultimele secunde ale emisiunii. Orban se referise, evident, la funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat, deţinută de PNL prin senatorul Marcel Vela, cel care a insistat zilele trecute ca ministrul Carmen Dan şi comandanţii Jandarmeriei să se prezinte la audieri în comisia senatorială pe care o conduce.

Contactat de Express de Banat, parlamentarul de Caraş-Severin nu s-a arătat deloc surprins. „Am auzit şi eu că PSD-ul este deranjat de acţiunile mele privind ziua de 10 august. Indiferent ce se va întâmpla în ce mă priveşte, de un lucru sunt sigur: cetăţenii tot vor afla, până la urmă, adevărul privind represiunea de la mitingul din 10 august 2018“, ne-a declarat senatorul Marcel Vela.

Desecretizarea adevărului

De altfel, preşedintele Comisiei de apărare Marcel Vela anunţase ieri public faptul că a cerut Ministerului Afacerilor Interne desecretizarea Raportului cu privire la evenimentele din 10 august, pe care l-a primit la comisie abia în 3 septembrie, deşi îl solicitase încă din data de 24 august.

1000x100 (4)

Fiind un raport înregistrat ca „secret de serviciu”, acesta poate fi consultat, spune Vela, doar de către persoanele care au acces la informații clasificate, cu toate ca nu este nici „secret”, nici „strict secret” şi nici „strict secret de importanță deosebită”. Parcurgând cele 90 de pagini ale raportului, Marcel Vela a constatat că mare parte din conținut nu poate fi considerat un secret pentru siguranța națională, deoarece multe informații sunt din surse deschise, exceptând pe acelea care intră sub incidența datelor cu caracter personal.

„În consecință, pentru a fi dezbătut transparent și a se afla cât mai repede adevărul despre ce s-a întâmplat în 10 august, am solicitat desecretizarea acestui raport, evident cu protejarea datelor cu caracter personal, prin blurarea detaliilor care nu pot fi făcute publice. Sper ca solicitarea să fie aprobată cât mai urgent, pentru că, oricum, la un moment dat, această informare va fi desecretizată de către oricare din următorii miniștri ai afacerilor interne“, a mai arătat senatorul PNL Marcel Vela, creând astfel rumoare în camarila preşedintelui PSD Liviu Dragnea.

PSD, specialist în (pre)texte

Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar ale fiecăreia dintre cele 22 de comisii permanente din Senatul României au fost împărţite între grupurile parlamentare imediat după validarea mandatelor de senatori, urmare a alegerilor legislative din decembrie 2016. Repartiţia pe partide s-a făcut după voia majorităţii PSD-ALDE, cu respectarea algoritmului politic bazat pe rezultatul alegerilor. PNL-ului i-a revenit atunci, printre altele, funcţia de preşedinte la Apărare, ocupată mai întâi de Iulian Dumitrescu, iar din februarie 2018, de Marcel Vela. În condiţii normale, funcţia ar trebui să rămână la PNL până la alegerile din 2020. Dar ce mai este normal când PSD se află la putere?

Nu demult, grupul parlamentar PMP a pierdut doi senatori, atraşi de mirajul PSD-ALDE. PMP mai are acum doar 5 senatori, număr insuficient pentru a forma un grup parlamentar. Sub acest pretext, PSD ar urma să propună comasarea unor comisii permanente din Senat şi redistribuirea funcţiilor de conducere după ponderea actuală a fiecărui grup parlamentar, fără a se mai ţine cont de statu-quo-ul stabilit de rezultatul alegerilor din 2016! Permutările ar avea ca principal scop preluarea de către PSD a preşedinţiilor de la Comisia pentru apărare şi Comisia economică, conduse acum de senatorii Ion Marcel Vela şi, respectiv, Florin Cîţu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/