Ludovic Orban, despre eventuale noi măsuri: „Eu voi propune sistarea evenimentelor private sau revenirea la vechiul sistem, cu 20 de participanți”

Premierul Ludovic Orban a declarat că ia în calcul introducerea unei noi măsuri, având în vedere creșterea ratei de infecție cu noul coronavirus. Este vorba despre sistarea evenimentelor private sau, în cel mai fericit caz, limitarea numărul de participanți.

Sfatul premierului pentru români, pe lângă respectarea măsurilor de protecție, este „să nu se mai ducă la nunți”.

„E clar că, în baza analizei efectuate, se organizează evenimente private, petreceri, nunți cu 350, 500 de oameni care încalcă flagrant regulile instituite. Trebuie să se protejeze. Să păstreze distanța fizică, să nu interacționeze, să se spele pe mâini, să se dezinfecteze. Din păcate, încă există mulți oameni care ignoră aceste reguli. Iată că virusul nu iartă pe nimeni”, a spus Orban.

leader board 728 x 90 px

Întrebat dacă ia în considerare impunerea unor noi restricții în următoarea perioadă, premierul a declarat că va propune interzicerea organizării de evenimente private.

„O să vă spun eu o restricție pe care am gândit-o pentru că am văzut că nu peste tot comitetele pentru situații de urgență iau decizia respectivă. Eu voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de participanți. Astăzi, evenimentele se organizează cu cel mult 50 de persoane în spațiile închise și cu 100 de persoane în spațiile deschise. Sunt foarte mulți organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli și e posibil să nu mai permitem organizarea unor astfel de evenimente private”, a mai spus Orban.

Rata de infectare, raportată la 1.000 de locuitori și cumulată la 14 zile, a depășit pragul de 1.5 în București, dar și în alte 14 județe, printre care se află atât Timiș, cât și Caraș-Severin.