Lucrurile se tărăgănează la Băile Neptun. Cine e de vină?!

Nici nu au început lucrările de punere în siguranță a Băilor Neptun, clădire a cărei situație a fost mult discutată în ultimele luni, că au și început comentariile în contradictoriu pe rețelele de socializare. Primăria Băile Herculane acuză că nu încep lucrările, asociația parteneră afirmă că se propun soluții de care Primăria nu ține cont.

Primăria Băile Herculane solicită, în baza protocolului încheiat în vederea punerii în siguranță și a reabilitării monumentului istoric Băile Neptun, ca partenerului său, Asociația Locus, să urgenteze găsirea soluției juridice promise și legale pentru demararea lucrărilor de punere în siguranță a obiectivului asumat.

În replică, Asociația spune că încă din luna mai a propus o soluție juridică pentru ca lucrările să înceapă mai repede: „Baia Neptun și orașul Băile Herculane au cel mai mult de câștigat, prin executarea în mod direct a lucrărilor de către o firmă de construcții autorizată, lucrări finanțate direct din fondurile asociației, fără implicare din punct de vedere financiar a orașului Băile Herculane. Răspunsul primit a fost că nu este legal decât prin donarea sumelor strânse din donații către oraș – variantă care, deși legală, este din punct de vedere practic în mod evident incompatibilă situației în care ne aflăm.”, se arată în comunicatul Asociației Locus.

Propunerea a fost prezentată administrației în ultimele două luni, iar Consiliul Local Băile Herculane a fost informat cu privire la propunerea de a executa în totalitate și din fonduri proprii lucrarea, spun cei de la asociație, la acea ședință de Consiliu fiind prezentă Oana Chirilă.

„Propunerea a fost întâmpinată și cu o oarecare reticență, argumentele contra fiind că ea nu ar fi legală – fără a se indica și care ar fi prevederile legale încălcate. Această «soluție» pe care ei pretind că o oferă, respectiv donarea banilor strânși de Asociație către orașul Băile Herculane, implică organizarea unei proceduri de achiziție publică pentru selectarea constructorului. Într-o astfel de procedură există cel puțin 3 riscuri – birocrația și durata foarte lungă a procedurii (timpul fiind esențial având în vedere starea avansată de degradare a clădirii), câștigarea lucrării de către o firmă «fantomă», dar și achitarea unui onorariu ridicat către firma câștigătoare la prețul pieței. Executarea lucrării propriu-zise în beneficiul orașului, din fonduri proprii și fără atragerea de finanțare bugetară, este soluția pe care noi o considerăm preferabilă. Aceasta poate fi implementată prin adiționarea unui contract tripartit celui existent, unde orașul Băile Herculane este beneficiar, asociația este investitor, iar firma de construcții este executantul.”, spune Oana Chirilă.

Reprezentanta Asociației a mai adăugat că, deși propunerea a fost înaintată de câteva luni bune, nu s-a primit un feedback constructiv, întreaga responsabilitate pentru găsirea unei soluții fiind pusă pe umerii asociației.

Primăria Băile Herculane a făcut publică solicitarea și așteptă un răspuns cât mai curând. „Caracterul de urgență impune această urgentare și lucrurile au tendința de a trena în defavoarea obiectivului comun, iar aceasta nu din cauza necooperării sau neimplicării noastre.”, spun reprezentanții Primăriei Băile Herculane.

CITEȘTE ȘI: Asociația Herculane Project dovedește că se poate! Băile Neptun pot fi puse în siguranță!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/