MultipleXity prinde contur! 12 milioane de euro din bugetul Primăriei Timișoara pentru Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment

Cea mai importantă moștenire pe care Timișoara o va lăsa după anul 2021, MultipleXity, prinde contur. S-a desemnat consultatul pentru organizarea unui concurs de soluții pentru amenajarea Centrului de Artă, Tehnologie și Experiment. Investiția se ridică la 12 milioane de euro.

Ordinul Arhitecților din România se va ocupa de organizarea propriu-zisă și de consultanță. Reprezentanții Primăriei au semnat contractul cu OAR, valoarea lui fiind de aproape 22.000 de euro. Concursul va fi organizat până în aprilie 2020, iar la începutul anului viitor va fi desemnat un câştigător, care va livra proiectul.

„Mereu am accentuat că ne dorim ca acest obiectiv să fie cea mai mare moștenire care rămâne orașului după anul 2021. Am căutat diverse variante, nu ne-am grăbit tocmai pentru că am dorit să îi oferim importanța pe care o merită. Am considerat ca fiind soluția ideală să construim ceva de la zero, foarte aproape de zona centrală, dar nu s-a putut. Am considerat că este bine să mergem pe ideea unui concurs de soluții, pentru că un astfel de obiectiv nu e atât de cunoscut, astfel încât să mergi ca la un obiectiv comun, pe licitație. Pe de altă parte, și pentru că un concurs de soluții este o formulă mai bună care pune în mișcare arhitecți, proiectanți și îi duce în acea competiție ce face obiectul procedurii. M-am bucurat că a fost desemnat câștigător consultantul pentru organizarea concursului de soluții Ordinul Arhitecților din România.”, a spus Nicolae Robu.

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 asigură conceptul viitorului spațiu de pe B-dul Take Ionescu. Despre MultipleXity se discută de ani buni, încă din anii candidaturii, iar directorul executiv Simona Neumann spune că au fost consultări cu specialiști din mai multe domenii.

Conceptul viitorului centru de artă, tehnologie și cultură va fi realizat de Asociația TM2021, mai exact de Dan Bugariu.

„Înainte de toate, contribuția asociației este aceea de a oferi conceptul acestui centru, un concept la care noi am lucrat deja în anii precedenți, sub coordonarea colegiului nostru Dan Bugariu și în parteneriat cu Ars Electronica din Linz, pentru că Ars Electronica este un centru similar care îmbină arta, tehnologia, știința, inovarea, s-a dezvoltat înainte, în anul și după anul Capitalei Culturale Linz 2009. Nu dorim să copiem modele, a fost mai mult o consultare de tehnologie, răspunsurile tot noi le vom da și când spun noi mă refer la timișoreni, este un proiect participativ. Este foarte important să comunicăm în timp real cum se dezvoltă acest centru, ne dorim să fie de importanță europeană., a precizat Simona Neumann.

Provocarea cea mai mare nu o reprezintă banii, ci lipsa confluenței dintre tehnologie și artă.

„Avem această provocare de a nu putea să umplem acest spațiu, să nu construim clădiri goale. Nu vrem să devină un tip de mall care să atragă toate resursele culturale ale orașului, vrem să fie un nod al unei rețele.”, a spus Dan Bugariu.

MultipleXity se va amenaja în locul Muzeului „Corneliu Mikloşi”(Muzeul Tramvaielor) și în clădirile de vizavi. Centrul cultural va găzdui o clădire de 6.500 de metri pătrați, construiți în două etape. Inițial, se vor realiza 2.500 mp din centrul MultipleXity în anul 2020, iar restul de 6.000 mp, până în anul 2021.

„Centrul va fi amenajat cu o sumă de 12 milioane de euro. Vor fi activități creative de interferență artă, știință și tehnologie, vor fi conferințe, seminare și workshopuri, vor fi conferințe de interferență, vor avea loc spectacole sincretice sau vor fi experimente, pe de-o parte realizate de profesioniști, dar pe de altă parte realizate și de vizitatori. Vor fi și activități administrative, respectiv logistice.”, a declarat edilul Timișoarei.

Vă reamintim că la finalul lunii aprilie a acestui an Primăria a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de consultanţă pentru organizarea unui concurs de soluţii, pentru proiectarea MultipleXity – Centrul pentru Artă, Tehnologie şi Experiment. Conform dosarului de candidatură Timișoara Capitală Culturală, centrul este cea mai mare investiție asumată de Primăria Timișoara.