Lucrările fără autorizație ale Episcopiei la Catedrala din centrul Caransebeșului îl intrigă pe Valentin Dascălu

Consilierul social democrat Valentin Dascălu, contrariat de lucrările pe care Episcopia Caransebeș la efectuează la Catedrala Episcopală fără autorizație. Episcopia Caransebeș precizează că face eforturi uriașe pentru a reabilita patrimoniul și a sistematiza întreaga activitate în folosul cetățenilor.

Consilierul local a menționat în ședința publică că ceea ce face Episcopia este un act de sfidare la adresa contribuabililor din Caransebeș, neavând autorizație pentru lucrările demarate la demisolul Catedralei.

Printr-un comunicat de presă solicitat de Express de Banat, Episcopia Caransebeș explică prin biroul de presă cum s-a ajuns la situația creată și ce măsuri se iau pentru remedierea acesteia.

leader board 728 x 90 px

Amenajarea inițială de la intrarea în demisolul Catedralei a fost realizată în 2010, înainte de sfințirea Catedralei, pentru a crea un acces facil celor care participau la slujbele din demisolul catedralei. În mai multe rânduri această intrare a fost vandalizată de persoane care încercau să sustragă tabla de cupru și burlanele de cupru, deși obiectivul se află în centrul civic. Mai mult, în lipsa unei sistematizări a apei pluviale din centrul civic, din proximitatea catedralei, o parte din scurgeri se deversau în demisolul Catedralei, producând prejudicii acestui edificiu simbol, spun reprezentanții Episcopiei:

„De la începutul acestui an, Episcopia desfășoară o investiție substanțială pentru amenajarea demisolului catedralei, care va putea găzdui evenimente culturale și educaționale în folosul comunității. Odată cu efectuarea acestor lucrări s-a impus o reamenajare corespunzătoare a accesului, în consens cu arhitectura neobizantină a Catedralei Episcopale. Astfel s-a luat decizia ca fosta intrare în demisol să fie acoperită integral, pentru a evita acumularea scurgerilor de apă în demisolul, prin scările de acces. Pentru aceasta, Episcopia Caransebeșului a solicitat certificat de urbanism și este în lucru cu un proiect arhitectural executat de un specialist, în vederea autorizării, însă urgența intervenției a determinat echipa de constructori, cu consimțământul beneficiarilor, să înainteze cu lucrarea. Mai mult, părintele Episcop Lucian a avut o întâlnire de lucru cu domnul city manager Florin Bogdea la demisolul catedralei explicând concret necesitatea urgentării acestor lucrări, până la finalizarea documentației. Cu acest prilej s-a solicitat administrației locale identificarea unor soluții pentru colectarea apei pluviale din centrul civic și evacuarea acesteia în canalizarea orașului, întrucât la ora actuală se impune o astfel de lucrare pentru protejarea edificiilor centrale. Aducem la cunoștința opiniei publice că pentru aceste demersuri, Episcopia Caransebeșului a fost sancționată contravențional cu amendă, fiind somată să finalizeze documentația pentru autorizația lucrării.”, se arată în comunicatul emis de biroul de presă.

De asemenea, reprezentanții Episcopiei Caransebeșului au mai subliniat că nu s-a dorit sfidarea locuitorilor municipiului Caransebeș, așa cum s-a afirmat, întotdeauna fiind un partener social, cultural și educațional al urbei.