Primăria Reșița cere explicații la CEZ!

Administrația locală a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că debitul scăzut de pe râul Bârzava afectează flora, fauna, dar și lucrările de amenajare pe care le derulează municipalitatea. 

La începutul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Reşiţa a înaintat o adresă conducerii TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ România, prin care îi solicita firmei să explice care sunt cauzele debitului de apă extrem de redus al râului Bârzava. Asta mai ales că, fenomenul are efecte negative asupra florei şi faunei. „De asemenea, debitul fluctuant afectează dezvoltarea unor proiecte ale municipalităţii de amenajare a râului”, se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria Reșița.

Răspunsul celor de la CEZ nu a întârziat să apară. Reprezentanții grupului ceh susțin că societatea respectă cu strictețe instrucțiunile Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. În plus, până în 2013, atunci când termină lucrările pe care le-a început, situația va rămâne așa cum este acum.

„TMK Hydroenergy Power a oprit procesul de producție a energiei hidro la CHE Grebla începând cu 06.07.2012. Prin oprirea procesului de producție, debitul de apă evacuat în râul Bârzava prin amenajarea hidro este nul, singura soluție pentru asigurarea unui debit corespunzător al râului fiind acumularea existentă în Lacul Secu”, a declarat Angelica Barbu, purtătorul de cuvânt al Grupului CEZ.

Aceasta a adăugat că, potrivit Legii, managementul rezervelor de apă aferent lacurilor deținute de TMK Hydroenergy Power se realizează exclusiv sub coordonarea Administratiei Bazinale de Apă Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

„Programul de desfășurare a manevrelor este indicat de Administrația Bazinală de Apă Banat în funcție de condițiile hidrologice. Pe de altă parte, producția de energie hidro în sistemul din proprietatea TMK Hydroenergy Power va rămâne oprită până la finalul procesului de retehnologizare, al doilea semestru al anului 2013”, a adăugat Angelica Barbu.

Măsuri pentru reducerea impactului negativ
Din cauza creșterii temperaturilor, pentru salvarea ecosistemului acvatic, cu începere din 14 iulie 2012 Administratia Bazinală de Apă Banat a dispus deschiderea parțială a unei goliri de fund a acumulării Secu, asigurând un debit suplimentar mediu zilnic în albia râului Bârzava de circa 550 l/s.

Măsura s-a menținut până la data de 16 august 2012, dată la care acumularea Secu a atins o capacitate de umplere de 80 la sută. La acest nivel, a intrat în zona de atenție, drept pentru care s-a suspendat măsura deschiderii golirii la acumularea Secu.

În aval de barajul Secu este asigurat debitul salubru de 50 l/s, iar în secțiunea Grebla Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin a realizat un prag de deviere pentru asigurarea unui luciu de apă în acumularea Grebla în vederea salubrizării zonei. Regimul actual de funcționare se va menține până la modificarea condițiilor hidrologice.

 Singura soluție pentru asigurarea unui debit corespunzător al râului este acumularea existentă în Lacul Secu”, Angelica Barbu, purtător de cuvânt CEZ


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/