Luca Mălăiescu a explodat azi din cauza deponeului de la Lupac! „E treaba președintelui Consiliului Județean, e treaba prefectului… Şi văd că pe ei nu-i interesează!…“

Situația gestionării gunoiului în Oțelu Roșu a fost subiectul cel mai fierbinte al ședinței de Consiliu Local desfășurată astăzi, 28 februarie, în orașul de pe Valea Bistrei. Trei zile nu s-a putut transporta gunoiul din oraș pentru că administrația nu a avut unde să-l transporte! Primarul Luca Mălăiescu, care este și șeful ADI Intercom Deșeuri, trage un semnal de alarmă spunând că în câteva luni primăriile vor fi blocate și orașele vor fi sufocate de gunoaie!

„Eu nu sunt agitat de felul meu, sunt calm, dar acum chiar există o situație de criză! Ieri am strâns primarii de pe Valea Bistrei și am fost la Târgu Jiu să vorbesc cu d-na ministru Grațiela Gavrilescu, însă deși a anunțat că va fi acolo la un eveniment, nu a venit… Am vorbit cu ministrul secretar de stat. Nu e numai treaba primarului, e treaba președintelui Consiliului Județean, treaba prefectului… Şi văd că pe ei nu-i interesează prea mult problema asta! Şi mai trec o lună-două și o să explodeze! Şi atunci o să vedeți scandal în județ, circ cu primarii, cu Garda de Mediu!”, a menționat edilul orașului în plenul Consiliului Local.

Luca Mălăiescu a mai adăugat că la Oțelu Roșu a găsit o soluție de compromis, un contract cu o firmă care va aloca la case saci menajeri pe culori pentru selectarea gunoiului.

„O să mă implic personal. Pentru că la început a fost foarte bine, a fost undeva la 90% colectare selectivă, dar așa e omul… Populația, pe bună dreptate, văzând că se colectează selectiv, dar că mașina de gunoi ia la grămadă, vă dați seama că nu a mai respectat convenţiile. Am găsit această soluție cu firma care ne ajută și care va face colectarea selectivă. De ce? Pentru că, dacă noi vom reuși să facem o selecție de gunoaie la nivel de oraș, va scădea cu 50% fracția de deșeuri menajere și nu vom mai fi obligați să transportăm cinci mașini de gunoi pe săptămână, ci doar trei mașini, și astfel economisești bani”, a explicat Mălăiescu.

Agenţii economici, condiţionaţi de primar!

Mălăiescu a mai adăugat că de astăzi punctul de colectare gunoi din piața centrală a fost desființat tocmai pentru că acolo gunoaiele erau aruncate nechibzuit și la întâmplare. Iar agenții economici nu vor mai primi autorizații de funcționare dacă nu au contract cu o firmă de specialitate unde să predea pet-urile, cartoanele, toate materialele care se pot recicla.

„Chiar dacă la Consiliul Județean sunt colegi de-ai mei din PSD, să nu credeți că o să am rețineri ca să nu-i critic sau să nu iau taurul de coarne la un moment, pentru că am stat de vorbă cu directorul ADI Intercom pe Hunedoara și ei au reușit să implementeze ușor un proiect, la Deva. S-a înfiinţat un comitet de urgență, Prefectura, ISU și Consiliul Județean au luat măsura că trebuie făcut un deponeu provizoriu până la finalizarea proiectului mare de gestionare a deșeurilor, și același lucru trebuie făcut și la Caraș-Severin, la Reșița, găsit un privat care să se ocupe de tot! Ei nici măcar nu au avut costuri, Consiliul Județean nu a avut nicun cost, privatul a făcut deponeul provizoriu, a taxat transportatorii care transportau de la toate UAT-urile din județ și e foarte simplu… Iar acum duc la deponeul principal implementat prin proiectul european”, a declarat Luca Mălăiescu.