Echipa de robotică din cadrul Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”, singura reprezentantă a județului Caraș-Severin în cadrul competiției First Tech Challenge, nu a reușit să treacă de semifinalele etapei naționale, disputate weekendul trecut, la București. Cu toate acestea, tinerii de la malul Dunării au reușit să se claseze destul de bine în cadrul concursului, poziționându-se pe locul 24, din 120 de echipe care și-au făcut prezența la disputa roboților din capitală.
Participarea pentru prima dată la un concurs de robotică de anvergura celui de la First Tech Challenge (competiția ajungând deja la cea de-a treia ediție) a fost pentru elevii liceului de la Moldova Nouă un vis realizat, un vis la care puțini, poate, ar fi îndrăznit să creadă.
Mai multe despre echipele participante la faza națională a concursului de robotică, precum și cât de bine au fost pregătiți adversarii elevilor cărășeni, la București, ne spune Sabin Dănuț Munteanu, mentorul LTCDMNrobotisc: „La etapa națională au fost prezente 120 de echipe, printre acestea și trei echipe din Saint Petersburg, Rusia. Cele 120 de echipe au fost împărțite în două divizii: Divizia Coandă și Divizia Vlaicu, fiecare divizie fiind alcătuită din câte 60 de echipe. Noi am fost repartizați electronic în divizia Coandă. Am disputat 6 meciuri și în urma punctajelor obținute, ne-am clasat pe locul doi, în această divizie. Apoi, conform regulamentului, am avut dreptul să alegem, fiecare echipă, dintre primele patru, încă două echipe cu care să mergem în semifinale, deci s-au făcut alianțe. În semifinală au ajuns undeva la 24 de echipe. Au fost echipe foarte bine pregătite, cu experiență, dar asta nu este o scuză pentru noi. Am pierdut cele două meciuri din semifinală, nu s-a mai jucat al treilea meci și ne-am oprit în semifinale, pe locul 24, din 120 de echipe”.
Cu toate că și-ar fi dorit măcar câștigarea unui meci în semifinală, totuși Munteanu este mulțumit de evoluția elevilor săi: „Ca mentor, mi-aș fi dorit să fi câștigat un meci în semifinală, deși era aproape imposibil, ținând cont de nivelul celorlalte echipe. Dacă am fi câștigat măcar un meci în semifinală, statutul era altul în sensul că oamenii ăștia chiar știu ce vor, chiar pot face ceea ce vor. Chiar și așa, am obținut o calificare neașteptată, ne-am jucat cartea și suntem mulțumiți”.
Întrebat dacă ar fi să dea o notă echipei de care s-a ocupat din luna octombrie a anului trecut, inginerul Munteanu explică: „O astfel de competiție este extrem de complexă! Doar cei care au fost acolo, pot înțelege acest lucru. A fost ok, nu am avut probleme mari, decât o mică problemă de soft, remediată în timp util. Robotul s-a descurcat bine, este fiabil și am punctat pe măsura pregătirii noastre. Dacă ar fi să le dau o notă elevilor mei, ținând cont că am putut observa și alte echipe, această notă ar fi undeva între 8,50, chiar 9”.
Având în vedere această primă experiență într-o competiție de mare calibru, pe viitor, profesorul de la Moldova Nouă intenționează să îmbunătățească unele lucruri și anume: „În funcție de tema care va fi anul viitor, vom adapta o altă strategie. E nevoie să începem să adunăm materiale, avem nevoie de câteva componente, de motoare, căci motoarele noastre au cam început să obosească. Echipa, probabil, va fi restructurată, poate chiar și mentorul. Printre cei care vor face parte din echipa de robotică anul viitor vor fi probabil elevii claselor a IX-a și a X-a. Echipa nu va fi la fel de numeroasă, pentru că acest lucru afectează și bugetul”.
De-a lungul carierei sale, dascălul face o radiografie și subliniază că, deși în urmă cu 20 de ani a mai avut de-a face cu astfel de provocări („când am făcut sport auto”), totuși, competițiile actuale au alte implicații și alte frecvențe: „A fost un nivel ridicat de stres, însă, cu toate acestea, stresul și oboseala pălesc în fața implicării de care au dat dovadă tinerii. Pentru mine, personal, a fost greu, dar, fiind tăbăcit cu astfel de surse de stres, cred că am depășit momentul”.
Mai mult decât atât, inginerul Munteanu este bucuros că această competiție i-a marcat pe câțiva elevi care acum știu bine încotro se vor îndrepta în viață: „Copiii au fost atrași de noile tehnologii! Mulți au luat o direcție nouă în viață. Am două-trei cazuri despre care acum pot avea certitudinea că vor lua un drum în acest domeniu! Familia i-a susținut, nimeni nu mi-a reproșat că am lucrat cu ei inclusiv noaptea. Performanța nu ține de statul la bar, la televizor etc”.
Mândru de realizarea elevilor de la Moldova Nouă este și primarul Adrian Torma, care nu a ratat ocazia de a fi alături de tineri în competiția de la București. Vehement pe pagina sa de Facebook, edilul le dă peste nas cârcotașilor, care blamează orașul și așteaptă să li se dea „mură-n gură” pentru ca aceștia să poată ieși din zona de confort: „Un director, un profesor și un grup de copii au ales să facă acest pas și să lase alte activități pentru alte ocazii. Au avut curajul să înfrunte toate greutățile fizice, sufletești sau financiare! Este o lecție despre determinare, voință, viziune, curaj, pasiune, dedicare și credință”.