Bugetul pe 2020 al judeţului Timiş este de 657 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mic faţă de anul 2019. Bugetul este împărţit pe două secţiuni, cea de funcţionare, de 369 de milioane de lei, iar secţiunea de dezvoltare – 287 de milioane de lei, din care lista de investiţii este de 254 de milioane de lei.
Bugetul judeţului Timiş este gata pentru a fi votat în şedinţa de plen de miercuri. Investiţii se vor realiza în toate domeniile de activitate, asistenţă socială şi protecţie a copilului, educaţie, sănătate, infrastructură, cultură, sport, culte religioase, situaţii de urgenţă. Pentru asistenţa socială a fost alocată suma de 140 de milioane de lei, sumă care reprezintă aproximativ 40% din întreg bugetul de funcţionare al judeţului Timiş. Aici se va continua realizarea proiectelor pe fonduri europene, inclusiv centre noi la Găvojdia, la Lugoj şi la Periam. Călin Dobra şi-a exprimat nemulţumirea că acest domeniu a fost bugetat cu 50% mai puţin.
„Am primit cu nedumerire, dar şi cu îngrijorare hotărârea de guvern” prin care au fost alocate de la bugetul de stat sumele pentru ceea ce înseamnă asistenţa socială, pentru ceea ce înseamnă persoanele cu handicap şi protecţia copilului. Trebuie să vă spun că suntem într-o situaţie delicată şi am primit o lovitură care totuşi judeţul Timiş are capacitatea de a o suporta, astfel încât să nu ajungem în imposibilitate desfăşurării activităţii asistenţei sociale. Dar în discuţiile pe care le-am avut cu foarte mulţi colegi la nivel naţional trebuie să vă spun că diminuarea cu aproximativ 50% din sumele alocate pentru acest domeniu duce la o problemă delicată în ceea ce înseamnă constituirea bugetului pe anul 2020”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Preşedintele CJ s-a mai confruntat și cu o altă situaţie delicată. ,,Am fost anunţaţi că 50% din bugetul necesar pentru ceea ce înseamnă programul în şcoli, programul laptele, cornul, fructele este finanţat doar pe şase luni de zile de la bugetul de stat”, spune Dobra.
Până la urmă s-a găsit o soluţie de avarie pentru cazul asistenţei sociale. ,,Am reuşit să rezolvăm situaţia, să găsim o soluţie, să asigurăm în totalitate din punct de vedere al funcţionării bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, dar asta cu diminuarea sumei de aproximativ 63 de milioane de lei de la proiectele de dezvoltare ale judeţului şi mutarea acestei sume pentru funcţionarea Direcţiei de Asistenţă Socială”, a precizat preşedintele CJT.
25 de milioane de lei pentru educaţie
La capitolul educaţie, sunt alocate 25 de milioane de lei, pentru întreţinere şi pentru funcţionare. Din această sumă, 12 milioane vor fi direcţionate spre programe în şcoli, iar suma de 8 milioane de lei spre investiţii în şcolile speciale care sunt în subordinea Consiliului Judeţan Timiş.
„Aici trebuie să menţionez că avem şi un proiect pe fonduri europene la Liceul Special Iris, un proiect de 2 milioane de euro, un proiect care în acest an va începe implementarea propriu-zisă. Vom reabilita şi recondiţiona întreaga clădire principală a Liceului Iris. Şi celelalte şcoli vor beneficia de sume în baza solicitărilor pe care ni le-au făcut la începutul anului şi pe care le-am discutat, prioritizând proiectele la nivelul învăţământului special”.
Investiţii semnificative la Spitalul Judeţean
În ceea ce priveşte capitolul sănătate, bugetul alocat pentru întreţinere şi reparaţii este de aproximativ 5 milioane de lei, iar bugetul pe investiţii – 17 milioane de lei. „Capitolul sănătate este o prioritate la nivelul Consiliului Judeţean. Vom continua şi proiectul care priveşte dotarea cu echipamente medicale în spitalele orăşeneşti şi municipale de pe raza judeţului Timiş. Alocăm suma de 2,9 milioane de lei. Pentru fiecare spital va fi o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru dotare cu aparatură medicală în cadrul spitalului”, a declarat Călin Dobra
Proiecte importante vor fi şi la nivelul Spitalului Judeţean, care va primi de la CJ 2,5 milioane de lei. ,,Şi la nivelul Spitalului Judeţean continuăm proiectele pe fonduri europene. Avem două proiecte majore. Un proiect pe cooperare transfrontalieră România- Ungaria. Este vorba despre construcţia unei noi maternităţi. A fost licitat proiectul, plus execuţia. Din păcate ofertantul nu a avut documentaţia conformă. Se reia procedura. Proiectul este de aproximativ 50 de milioane de lei”, a afirmat Dobra.
Tot la Spitalul Judeţean, un proiect prin fonduri europene care va fi implementat în acest an este unitatea de primiri urgenţe, un proiect pe Programul Operaţional Regional, în valoare de 1,5 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre extinderea secţiei de primiri urgenţe şi dotarea cu aparatură medicală.
Alte proiecte din bugetul propriu al Consiliului Judeţean în domeniul sănătăţii vor fi: modernizarea unor săli de operaţie la Casa Austria, documentaţia pentru Centrul de Recuperare Medicală de la Lovrin şi realizarea unei parcări supraterane în incinta Spitalului Judeţean. Pentru Sprijinirea Institutului Oncogen va demara un parteneriat de cooperare transfrontalieră România-Serbia, în valoare de 500.000 de euro, pentru îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului tumorilor maligne.
200 de milioane pentru drumurile judeţene
La nivelul drumurilor judeţene, suma alocată este aproximativ 200 de milioane de lei. Din această sumă, 33 de milioane merge spre reparaţii, întreţinerea drumurilor judeţene. În acest an se vor repara aproximativ 40 km de drumuri judeţene prin covoare asfaltice şi reciclări. ,,Avem şi suma de 170 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane din fonduri europene, 100 de milioane din fonduri guvernamentale, iar diferenţa de 30 de milioane din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Aceste sume se vor duce către drumurile importante şi necesare la acest moment şi anume lărgirea la patu benzi Dumbrăviţa, lărgirea a patru benzi Timişoara- Moşniţa, lărgirea la patru benzi la aeroport, drumuri pe fonduri europene Peciu-Foeni, drumuri pe fonduri europene Cărpiniş-Periam, la limită de judeţ cu Arad, dar şi alte investiţii”, a mai spus preşedintele CJT.
Pentru instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean a fost alocată suma de 45 de milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane pentru acţiunile culturale ale instituţiilor din subordine, iar alte 7 milioane spre investiţii. ,,La această sumă se adaugă agenda culturală, finanţările pentru activităţile culturale ale judeţului, în valoare de 8 milioane de lei şi 3 milioane de lei finanţările pentru agenda sportivă”, a adăugat acesta.
Finanţările pentru cultele religioase vor rămâne la nivelul anului 2019, în valoare de 2,5 milioane de lei, suma care va fi alocată proporţional cu numărul de enoriaşi tuturor cultelor recunoscute din judeţul Timiş.
Autospeciale noi pentru ISU
Şi activitatea Inpectoratului pentru Situaţii de Urgenţă va fi susţinută. În acest sens, a fost câştigat un proiect pe fonduri europene care va fi implementat în acest an, în valoare de 1 milion de euro, prin care se vor achiziţiona trei autospeciale pentru stingerea incendiilor. Din bugetul propriu al Consiliului Judeţean vor fi achiziţionate alte două autospeciale.
,,Ţinând cont că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are o activitate importantă s-a luat decizia la nivelul Consiliului Judeţean de a realiza centre intermediare pentru desfăşurare activităţii. Am demarat proiectarea pentru sediul de la Cărpiniş şi modernizarea sediului de la Făget, două zone importante unde Inspectoratul ne-a solicitat sprijin pentru a avea timpul de intervenţie la evenimentele neprevăzute de pe raza judeţului cât mai redus”, a afirmat preşedintele CJ.
Finanţare vor primi şi cele două cămine pentru pesoane vârstnice de la Jimbolia şi Comloşu Mare.
Pe lista de investiţii se va regăsi şi Centrul de Legume şi Fructe de la Tomnatic, bazinul de înot de la Jimbolia, reabilitarea Palatului Administrativ, lucrările de la locuinţele ANL de la Giroc, dar şi alte proiecte importante pentru judeţul Timiş.